Overheid in transitie
Nieuws

Nijmegen zet Yivi in om in te loggen bij de gemeente

Centrum Nijmegen
De gemeente Nijmegen is van plan om inloggen via Yivi dit jaar voor 64 producten beschikbaar te maken. | Beeld: Shutterstock

De inwoner meer regie geven over zijn eigen persoonsgegevens is belangrijke speerpunt voor de gemeente Nijmegen. Sinds kort kunnen inwoners – naast inloggen via DigiD – ook inloggen met Yivi op ‘Mijn Nijmegen’.

Inwoners en bedrijven in Nijmegen kunnen kiezen uit verschillende digitale inlogmogelijkheden wanneer zij zaken met de gemeente regelen. Naast de standaard oplossingen als DigiD en eHerkenning, kan dit voor bepaalde producten nu ook ook met Yivi.

Dataminimalisatie

Het besluit om inloggen via Yivi als keuze aan te bieden, heeft volgens de gemeente alles te maken met het streven naar dataminimalisatie: “We vragen op deze manier alleen om de persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor het vastgestelde doel. Dus als we persoonsgegevens niet nodig hebben of als we algemene gegevens kunnen gebruiken die niet herleidbaar naar personen zijn, dan zullen we daarvoor kiezen,” aldus Wendy van den Eeckhout, Strategisch Informatie Adviseur bij de gemeente en product owner Digitale Identiteit.

Interne processen aanpassen

Met het streven naar dataminimalisatie moeten ook de interne processen binnen de gemeente aangepast worden. “We gaan alle processen doorlopen om te onderzoeken of we dit kunnen uitvoeren met minder gegevens uitvragen. Gemeentelijke systemen zijn er in het algemeen op gericht om veel data op te vragen, dataminimalisatie vraagt om een andere benadering.”

Op dit moment wordt inloggen via Yivi nog in beperkte mate aangeboden, met relatief weinig proactieve communicatie. Belangrijkste reden hiervoor is volgens Van den Eeckhout dat de (potentiële) doelgroep nog klein is. Maar dit zal op korte termijn veranderen: de gemeente is van plan om inloggen via Yivi dit jaar voor 64 producten beschikbaar te maken.

Yivi nog relatief onbekend

Yivi is nog relatief onbekend in gemeenteland. Wendy van den Eeckhout van de gemeente Nijmegen verwacht dat de Wet digitale overheid daar verandering in gaat brengen. “Hierin wordt het namelijk mogelijk om straks met publieke én private middelen zoals Yivi digitaal zaken te doen en wordt er meer landelijke bekendheid aan gegeven. Dat zal helpen bij de verdere adoptie van Yivi.”

Yivi komt voort uit de eerder gepubliceerde IRMA-app voor digitale authenticatie, ontwikkeld door hoogleraar security, privacy en identity Bart Jacobs en Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De app is 4 april jl. op de markt gebracht.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren