Overheid in transitie
Artikel

OM met de handen in het haar vanwege toenemende ICT-problemen

Het openbaar Ministerie heeft een speciale task-force ingesteld om ICT-problemen op te lossen. Medewerkers worden steeds vaker belemmerd in hun werk vanwege niet of slecht werkende ICT.

Geen e-mails ontvangen

NRC schrijft op basis van een bericht dat via het intranet van het OM is verspreid dat het officieren van justitie en medewerkers steeds vaker geen e-mails kunnen ontvangen, versturen of openen. Er zijn acute problemen bij het zetten van digitale handtekeningen onder gerechtelijke bevelen waaronder besluiten om taps te verlengen, heimelijke opnames te maken en infiltranten in te zetten. Het leidt ertoe dat de achterstanden van de toch al overbelaste organisatie verder toenemen.

Ook zijn er problemen met de toegang tot gedigitaliseerde dossiers. De IT-problemen, die betrekking hebben op de kantoorautomatisering, zijn al jaren aan de gang en worden steeds erger. Een taskforce, die wordt omschreven als een ‘digitale reddingseenheid’, gaat aan de slag om problemen op te lossen. De problemen doen zich volgens de kant in het hele land voor, op alle parketten en in alle arrondissementen.

Problemen al jaren aan de gang

Daarbovenop komen nog de grote bestaande ambitities op IT-gebied, waaronder het aanpassen van digitale systemen aan het nieuwe Wetboek van Strafvordering (WvS), die in 2026 klaar hadden moeten zijn maar inmiddels zijn uitgesteld naar 2029. In 2026 moet nu de definitieve tekst van het nieuwe wetboek vaststaan, maar daarna is er volgens de betrokken partijen in de strafrechtketen waaronder het OM nog zo’n drie jaar nodig voor de implementatie.

Het OM raakte in 2022 in de knel met een groot IT-project: het Beslag Informatie Systeem (BIS), dat moet voorzien in het beheer van in beslag genomen goederen en het huidige beslagportaal vervangt. AcICT kwam met een vernietigend advies waarna het ruim 9 miljoen euro bedragende project van een andere opzet moet worden voorzien. Inmiddels is het al sinds 2022 in heroriëntatie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren