Personalia
Personalia

OpenAI-saga compleet: Altman terug als CEO bij OpenAI

Sam Altman tijdens de AI conferentie in Taipei in september 2023. | Beeld: Shutterstock

De coup van het bestuur van OpenAI is teruggedraaid na grote druk vanuit de werknemers en belangrijke buitenstaanders zoals Microsofts CEO Satya Nadella. Het resterende bestuur van OpenAI treedt af en er is een nieuw tijdelijk bestuur ingesteld. Sam Altman keert terug als CEO net zoals Greg Brockman, de voormalig bestuursvoorzitter die ontslag nam toen Altman werd afgezet.

Afgesproken is dat er een driekoppig interimbestuur wordt gevormd. Een daarvan is Adam D’Angelo, die ook deel uitmaakte van het bestuur dat Altman afzette als CEO. De enige taak van het interimbestuur is een nieuw bestuur te formeren van negen leden. Daarin krijgt vermoedelijk zowel Altman als CEO-topman Satya Nadella een rol, meldt The Verge.

Hiermee lijkt een einde te komen aan het grote tumult bij het inmiddels wereldberoemde techbedrijf dat met de introductie van ChatGPT een jaar geleden generatieve AI voor het grote publiek op de kaart zette.

Prominente rol voor Microsoft

Nadat vrijdag vier van de bestuursleden CEO Sam Altman uit zijn functie zetten, stapte bestuursvoorzitter Greg Brockman zelf op, net als een aantal prominente ontwikkelaars in het bedrijf. Aanvankelijke lijmpogingen in het weekend, waarbij Microsoft-topman Satya Nadella een belangrijke rol speelde, mislukten. Altman had aangegeven terug te willen keren als CEO op voorwaarde dat het bestuur zou aftreden en beschuldigingen met betrekking tot zijn gebrek aan openheid, zouden worden teruggenomen.

Omdat succes met de onderhandelingen uitbleef, bood Nadella Altman en Brockman een positie aan bij Microsoft. Microsoft heeft inmiddels zo’n 13 miljard dollar in OpenAI geïnvesteerd en heeft zich daartmee met handen en voeten gebonden aan het succes en voortbestaan van OpenAI.

Ondertussen had vrijwel het voltallige, bijna 800-koppige personeel van OpenAI zich tegen het besluit van het bestuur gekeerd en dreigde collectief ontslag te nemen.  Microsoft bereidde zich al voor om een nieuw bedrijfsonderdeel op te zetten, waarmee dit OpenAI-personeel praktisch werd ingelijfd.

Initiator kreeg berouw

De initiator van de bestuurlijke coup, Ilya Sutskever, kreeg echter berouw van zijn actie en sloot zich aan bij het opstandige personeel. Uiteindelijk zijn nu de drie resterende bestuursleden overstag gegaan, onder meer omdat de aangestelde interim CEO van het bestuur documenten eiste waarmee de aantijgingen aan het adres van Altman zouden worden onderbouwd.

Lees het uitgebreide artikel op AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren