Overheid in transitie
Nieuws

Overheid neemt eigen Mastodon-server in gebruik

Social.overheid.nl is momenteel alleen bedoeld voor overheidsorganisaties en is nog niet open voor individuele ambtenaren. | Beel: screendump

Deze week is de Mastodon-server van de Nederlandse overheid officieel in gebruik genomen. Deze overheidsserver, die beschikbaar is via de social.overheid.nl, is vooralsnog bedoeld voor accounts van overheidsorganisaties.

“Hiermee zetten we weer een stap in onze Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren,” schrijft demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen op social.overheid.nl.

De ontwikkeling van de eigen overheidsserver op Mastodon is een van de twee waardengedreven alternatieven voor social media die ze eerder voorstelde in haar brief aan de Kamer over ‘Digitale gemeenschapsgoederen’.

Verschillende overheidsorganisaties hebben inmiddels berichten gepubliceerd op de site, waaronder de Belastingdienst en het Forum Standaardisatie. De server is momenteel alleen bedoeld voor overheidsorganisaties en is nog niet open voor individuele ambtenaren.

De Nederlandse overheid wil met deze server minder afhankelijk worden van grote techbedrijven, zoals Twitter en Meta. Dergelijke techgiganten kunnen onder meer toegang tot berichten beperken.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren