Praktijk

Thuiswerkblog #6 – Be safe

Thuiswerken houdt ook in dat je in je privé-omgeving de beveliging van je computer, laptop en andere devices op orde moet hebben. Je moet je realiseren dat de microfoon, camera en speaker niet de enige sensoren zijn in je smartphone. Dus ook al staat het geluid of de camera uit, de smartphone kan nog steeds ‘horen’ wat je zegt of doet.

‘De rode paprika staat voor ‘niet praten, ik zit in een call’, de groene gourgette is ‘kom maar binnen, ik kan gestoord worden’. Oranje betekent: ‘ik neem nu rust’.’

Dinsdag 31 maart

Week 3! Twee weken geleden was vandaag de dag dat we weer volop naar buiten mochten. Hoe anders ziet de wereld er nu uit. En hoe snel pas je je toch weer aan. Thuiswerken is al business as usual. Ik hoor mezelf zeggen ‘Nee, ik kom zo koffie drinken, heb eerst nog een call’. Nieuw jargon. Nooit gedacht dat ik zo casual dat woord zou gebruiken (en misschien moet ik dat ook niet doen…).

Vandaag zullen we vast te horen krijgen dat de lock-in verlengd zal worden – en terecht. We waren daar toch al op ingesteld. Nu doorpakken, lijkt mij een goed plan. Tegelijkertijd: je wordt na zo’n langere periode thuiswerken ook wel wat melig. Ik zie mezelf plots een foto plaatsen in een appgroep: de rode paprika staat voor ‘niet praten, ik zit in een call’, de groene gourgette is ‘kom maar binnen, ik kan gestoord worden’. U ziet: mijn thuiswerkplek is de keuken. Prompt kwamen daar trouwens goede suggesties uit: plaats er een oranje sinaasappel tussen en je verkeerslicht is compleet. Maar oranje leidt tot onduidelijke situaties, wierp ik nog tegen. ‘Nee hoor, oranje betekent: ‘ik neem nu rust’, was de tip. Weer wat opgepikt: ik moet ook mijn pauzes markeren. Goed punt.

De services in de cloud tieren welig. De consultants van McKinsey hebben daar een mooi overzicht van gemaakt, wat waarvoor te gebruiken. Maar let op wat je deelt op deze platforms, want de zorgen om een cyber secure werkplek zijn ondertussen niet minder geworden. Daarom een aantal goede adviezen die ik hier voor je samenvat, los van wat jouw organisatie al beveiligd heeft in je werkomgeving. Ik ga ze niet in detail behandelen, maar je kunt dit als checklist gebruiken. En voor meer info heb je alle tijd thuis om dit uit te zoeken toch? Training on the job:

  • Gebruik touch-id / fingerprint op je smartphone;
  • Gebruik bij voorkeur een VPN-verbinding;
  • Stel data-encryptie in;
  • Zorg er voor dat je op afstand je smartphone kunt wissen;
  • Koop alleen telefoons bij erkende verkopers;
  • Gebruik minimaal 2-factor logins;
  • Bewaar zo min mogelijk wachtwoorden op je telefoon;
  • Gebruik alleen vertrouwde wifi (thuis niet zo’n probleem, tenzij je die van de buren aftapt…);
  • Gebruik alleen vertrouwde oplaadpunten;
  • Bij iPhones: gebruik ‘find my iPhone’ voor als ´ie toch gestolen wordt.

Je moet je verder realiseren dat de microfoon, camera en speaker niet de enige sensoren zijn in je smartphone. Dus ook al staat het geluid of de camera uit, de smartphone kan nog steeds ‘horen’ wat je zegt of doet. De metadata daarvan worden ook verzameld en door leveranciers in combinatie met andere data gebruikt. Natuurlijk, vaak voor oprechte verbetering van hun product, maar vaak genoeg ook voor het zogeheten ‘profiling’: het creëren van een gebruikersprofiel en op basis daarvan aanbiedingen doen. Of meer onschuldige acties als deze data in verkeerde handen vallen. De enige manier om je smartphone helemaal offline te krijgen is deze in een oude koekjestrommel te leggen. En de andere manier is om niets te zeggen tijdens een gesprek wat je in een volle lift ook niet zou delen. Totdat we weer op kantoor zijn…


In deze blog vind je een regelmatige update van tips, belevenissen en tools de komende weken om het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een duwtje in de rug te geven. Blijf deze blog volgen, blijf thuis en blijf gezond.

Meewerken?

Meewerken aan deze blog? Mail me op diederik.leeuwen@rijksoverheid.nl

Diederik van Leeuwen is werkzaam als Programma-Directeur Innovatie Management bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren