Digitale weerbaarheid
Nieuws

Tweede Kamer neemt Wet bevordering digitale weerbaarheid aan

Nederland krijgt één nationale cybersecurity organisatie. De integratie NCSC, DTC en CSIRT-DSP wordt hiermee wettelijk vastgelegd. | Beeld: Shutterstock

De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag, 19 maart, het voorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven (Wbdwb) met ruime meerderheid aangenomen. Deze wet regelt onder andere het samengaan van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP).

Door toegenomen en steeds complexere cyberdreigingen uit binnen- en buitenland moeten private- of publieke organisaties en bedrijven daarbij ook passende ondersteuning krijgen vanuit de overheid, schreven de ministers VenJ en EZK afgelopen zomer al. Het kabinet besloot daarom de bestaande cybersecurity rijksoverheidsorganisaties samen te voegen tot één centrale, zichtbare en effectieve nationale cybersecurity organisatie.

Dreigingsinformatie

Het wetsvoorstel is een belangrijke voorwaarde om vanuit de overheid bedrijven en organisaties te kunnen waarschuwen over digitale kwetsbaarheden en beveiligingslekken. Bij het waarschuwen van individuele bedrijven en organisaties kunnen persoonsgegevens verwerkt worden, denk bijvoorbeeld aan IP-adressen en de contactgegevens van medewerkers van een bedrijf. Het wetsvoorstel zorgt voor de wettelijke grondslag om deze taken te mogen uitvoeren.

Lees ook:

 

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren