
zoeken binnen de website
Partnerpagina Blueriq
partnerweblogs
-
Meten van kwaliteit van overheidsdienstverlening
door: Frits van Endhoven
-
’Overheid in kwart gevallen te traag’
door: Frits van Endhoven
Deze uitspraak van de Ombudsman las ik vanmorgen (11 oktober 2021) in de krant en mijn interesse was gewekt. Tegen iedereen die het horen wil, wil ik het wel uitschreeuwen: ‘Wat nou als wettelijke behandeltermijnen geautomatiseerd bewaakt kunnen worden? Dat ambtenaren en behandelaars optimaal ondersteund zouden worden in hun werk?
-
Documenteren in een veranderlijke wereld
Het goed documenteren van besluiten is een belangrijk element in voortbrenging van IT binnen de overheid. Keuzes moeten achteraf traceerbaar zijn en verantwoord kunnen worden. Hoe ga je daarmee om in een wereld die enorm aan verandering onderhevig is? Door uitvoerig documenteren overbodig te maken en de applicatie voor zich te laten spreken.
-
Faillissement van de uitvoeringsorganisaties of tijdig en slim vernieuwen?
door: Frits van Endhoven
-
'We kunnen het coronavirus een stap voor zijn'
door: Anita van Meer-van Bokstel
Een gevoel van onzekerheid en zelfs een beetje schrik. Ik ben in contact geweest met iemand die nu besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Gelukkig maakt ze het goed. Toen ze het me vertelde, kreeg ik meteen een heleboel vragen. Hoeveel risico loop ik nu? En de mensen met wie ik sindsdien in contact ben geweest? Moet ik me laten testen? En mijn man en dochter?
-
Wat hebben we geleerd van de coronacrisis?
Wachten op ICT kan niet en hoeft niet!
door: Frits van Endhoven
-
Een mager zesje
door: Geertjan Jacobs
De Nationale ombudsman kopt in op 11 juli, naar aanleiding van KANTAR’s onderzoek onder burgers: “Overheid moet in 2030 vooral eerlijk, begripvol en simpel zijn”. Burgers verwachten meer snelheid, deskundigheid en slechts één loket voor alle zaken. Wij, als burgers, geven de huidige relatie met de overheid dan ook maar een mager zesje. Mijn ervaring bij een klant van Blueriq binnen de lokale overheid is echter anders, door de juiste inzet van techniek en mensen.
-
Van wieg tot graf met een APK op je 55e
We zullen ze eens een poepie laten ruiken
Op 15 mei werd ik 55 jaar. Op 17 mei kreeg ik een brief van ‘bevolkingsonderzoek Oost’. Binnenkort kan ik een oproep verwachten voor een bevolkingsonderzoek darmkanker. Als baby mocht ik met poepluier naar het consultatiebureau en nu mag ik de ‘ontlastingtest’ doen. Op vier verschillende plaatsen moet ik in mijn ontlasting prikken met een staafje en dat staafje moet ik in een buisje doen en opsturen in een envelop naar een laboratorium. Toch stuur ik met gemengde gevoelens mijn buisje op.
-
Hoe de overheid haar digitale ambities kan realiseren
door: Frits van Endhoven
Het jaar 2017 is het jaar van de waarheid voor onze overheid. Vanaf dit jaar zouden alle burgers en ondernemers hun zaken met de overheid veilig en gemakkelijk digitaal kunnen doen. Nu, halverwege 2017, staan we mijn inziens nog ver de gedefinieerde ambitie (lees ze hier). Zijn de gestelde doelen misschien iets te ambitieus? Of liggen deze ambities tóch binnen bereik?
-
Goed geregeld 2.0 met moderne ICT
-
Vandaag bestellen bij de overheid, over 13 weken in huis
Hoe het online aanvragen van een subsidie anders kan
door: Renée Stumpel
-
Nog een wereld te winnen voor de overheid
door: Hans de Preter
Volgens het kabinet wordt 2017 een goed jaar, blijkens de troonrede in september. Ondanks de veelal positieve berichtgevingen wordt er nog weinig gerept over de plaats van de overheid in de leefomgeving van de (zelfredzame) burger en wat dit betekent voor de (online) dienstverlening. Jammer, want juist op dat terrein valt voor de overheid nu nog veel te winnen.
-
Overheid en IT. Is het echt zo slecht gesteld?
door: Herman Mansveld
De zomer is nu echt voorbij en het is duidelijk dat in politiek Den Haag de ogen gericht zijn op de komende verkiezingen. De debatten worden scherper en scherper. Na Prinsjesdag laaide de discussie op over het gebrek aan IT-kennis in Den Haag. IT werd weinig genoemd in de troonrede, terwijl ons dagelijkse en zakelijke leven verweven is met IT.
-
Elke instantie is uniek, behalve de uwe!
door: Freek van Teeseling
Elke keer als ik als solution architect een (potentiële) overheidsklant spreek krijg ik een herkenbare set requirements gepresenteerd. Vrijwel overal lees ik tussen de regels door twee terugkerende aspecten: “Wij zijn als … [vul hier een willekeurige overheidsorganisatie in] uniek dus willen we complete vrijheid in het inrichten van de software, en oh ja, alles wat wij nodig hebben moet al als standaard in jullie pakket zitten.”
-
Wat zaaksystemen van golf kunnen leren
door: Menno Gülpers
- 1
- 2