Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
Data Morgana: visualisaties van de slimme stad
door: Rianne Riemens, 8 oktober 2019

Een breed gedragen wens in smart city projecten is om stadsleven te kunnen visualiseren en voorspellen. De stad van de toekomst lijkt het best tot leven te komen door middel van beeld, maar in hoeverre weerspiegelt het de werkelijkheid, en wie profiteert van de inzichten?
Het 5G-netwerk komt snel, maar wel heel stilletjes
door: Beryl Dreijer en Douwe Schmidt, 2 oktober 2019

5G heeft grote voordelen. Maar dat er geen debat is over de maatschappelijke gevolgen, baart Beryl Dreijer, privacyjurist, oud-raadslid in Velsen, en Douwe Schmidt, activist voor digitale stad bij Tada.city, zorgen.
Common Ground: eenheidsworst of innovatieversneller?
door: Frans Dondorp, 30 september 2019

De VNG maakt serieus werk van Common Ground. De implementatie van dit architectuurprincipe, dat de datalaag standaardiseert en scheidt van de applicatielaag, zou een grote stap voorwaarts betekenen in de flexibilisering van het IT-landschap van lokale overheden. Maar al te rigide standaardisatie kan innovatie beperken.
reacties: 1
De negatieve gevolgen van privacy-moeheid
door: Paul Ketelaar, 25 september 2019

Sinds de recente Europese Privacywetgeving (GDPR/AVG) doen organisaties er alles aan om privacy-proof te zijn. Nadeel is dat ze hun maatregelen allemaal tegelijk doorvoeren wat leidt tot een stortvloed aan irritante cookies bij het surfen. Organisaties dwingen de aandacht van consumenten voor privacy af. Je moet wel op ‘ja’ klikken, anders kan je niet verder. Hoe reageren consumenten hierop?
Transformatie in het sociale domein: een kwestie van efficiënter werken
door: Henk Plessius, 19 augustus 2019

De kosten in het sociaal domein rijzen de pan uit. Een toenemend aantal gemeenten verkeert in de problemen door overschrijding van de zorgbegroting. Het kan allemaal veel efficiënterer, maar daarvoor is het wel nodig de focus te verleggen en meer in handen te leggen van de zorgvrager zelf. Digitalisering kan daarbij helpen.
'Kies decentraal inlogmiddel voor burgers'
door: Bart Jacobs, 19 augustus 2019

Staatssecretaris Knops (BZK) heeft een wijzing aangekondigd op het wetsvoorstel Digitale Overheid, dat momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Knops kiest voor een nieuwe toelatingssystematiek, waarin ruimte is voor nieuwe toe te laten private partijen. Bart Jacobs, voorzitter van stichting Privacy by Design, zet vraagtekens bij de plannen van Knops en schreef op maandag 12 augustus een open brief aan de staatssecretaris.
‘Integratie persoonsregisters ligt voor de hand’
door: Ronald Zijlstra, 6 augustus 2019

Sinds eeuwen kennen we in Nederland twee stelsels die zich bezighouden met het registreren van personen. De burgerlijke stand (BS) én de bevolkingsadministratie (BRP). Dat is niet alleen inefficiënt, maar ook foutgevoelig. Een integratie van beide registers ligt voor de hand. Maar kan dat zomaar?
reacties: 2
Gemeentesites riskeren privacy van burgers
Nederlandse gemeentewebsites en hun datarelatie met social media
door: Karina Meerman, 19 juli 2019

Nederlandse gemeenten die websitebezoekers doorsturen naar Facebook of WhatsApp stellen hen daarmee bloot aan de dataverzamelpraktijken van deze bedrijven en de inherente privacyrisico’s. Ook dragen zij indirect bij aan van het verdienmodel van deze partijen.
reacties: 2
De overheid zit met haar hoofd in de cloud
door: Alex van den Bergh, 18 juli 2019

De overheid is altijd huiverig geweest voor het gebruik van public cloud. Logisch, want zaken als privacy, gegevensopslag en beschikbaarheid zijn voor overheidsinstanties extra belangrijk. Uit recent onderzoek blijkt dat de publieke sector de public cloud steeds meer omarmd. Vanwaar deze omslag?
reacties: 2
Het onbenutte potentieel van de BRP
door: Eric Janse de Jonge, 9 juli 2019

Bij de omschakeling van GBA naar BRP was een van de doelstellingen minder regeldruk voor burgers. Het Adviescollege toetsing regeldruk is gevraagd om het onderzoek naar die regeldruk te doen. Het ATR concludeert dat het beperken van de regeldruk de goede kant uitgaat, maar dat de mogelijkheden van de BRP nog lang niet ten volle worden benut.
reacties: 1
Bedrijf zoekt universiteit
De opkomst van strategische publiek-private partnerships in onderzoek
door: Jasper Deuten en Sue-Yen Tjong Tjin Tai, 2 juli 2019

Strategische publiek-private partnerships zijn in opkomst. Grote bedrijven ontwikkelen manieren om effectief en langdurig met zorgvuldig geselecteerde universiteiten samen te werken. Nederlandse universiteiten slagen erin om grote en wereldwijd opererende bedrijven aan zich te binden.
Datagedreven overheid kan niet zonder bedrijfsleven
door: Steef de Vries en Christian Verhagen, 17 juni 2019

Bij het aanpakken van maatschappelijke problemen komt steeds vaker datagedreven werken om de hoek kijken. Maar échte meerwaarde vindt pas plaats op het moment overheden, bedrijfsleven en de wetenschap de samenwerking opzoeken. “Als je besluit op deze manier samen te werken zul je zien dat grenzen vervagen en dat mensen met elkaar een band opbouwen.”
PGB2.0: quick win of lijdensweg?
door: Henk Plessius, 11 juni 2019

Al jaren wordt er gesteggeld om het pgb-systeem eenvoudiger te maken, maar tot nu toe schiet het niet echt op. Wat betreft Henk Plessius is de oplossing relatief simpel. “Laat de één loketgedachte los, richt de aandacht op het aanvraagproces en zorg dat papieren procedures worden gedigitaliseerd.”
reacties: 1
Vijf adviezen voor BIT 2.0
door: Joost Visser en Bas Cornelissen, 4 juni 2019

Of en zo ja, in welke vorm het Bureau ICT-Toetsing (BIT) verder gaat, is nog niet duidelijk. De geluiden daar over zijn divers. Joost Visser en Bas Cornelissen zien het BIT graag doorgaan, maar hebben wel adviezen voor een beter BIT. Volgens hen mag het BIT (2.0) meer de verbinding zoeken met kennispartners en kan het, naast kritische constateringen achteraf, een actievere rol invullen bij preventie.
reacties: 3
‘Blockchain is niet meer dan een technologie’
door: Maarten Velthuijs, Jamal Vleij en Tom van Leijsen, 29 mei 2019

In de afgelopen jaren zijn gemeenten op verschillende manieren ‘lekker gemaakt’ met blockchain. Het zou de heilige graal zijn, maar tot nu toe slaat het gebruik van blockchain bij die groep nog niet aan. Volgens Maarten Velthuijs, Jamal Vleij en Tom van Leijsen is blockchain in de kern ook niet zo interessant, maar wél welke toepassingen er mee worden gemaakt.
reacties: 4