zoeken binnen de website

thuisdebatten

 • Nog veel dilemma's en vraagstukken rond datadelen

  Terugblik iBestuur Thuisdebat #4

  door: Frits de Jong

  Deelnemers vierde Thuisdebat

  Datadelen mag dan van groot belang zijn in de relatie tussen overheden onderling en tussen overheid en burgers en bedrijven, maar echt goed van de grond komen doet het niet. Moet de overheid de touwtjes op het dossier datadelen dan misschien (meer) in handen nemen? Volgens een grote meerderheid (60 procent) van de kijkers van het vierde iBestuur Thuisdebat ligt een oplossing met name in publiek-private oplossingen.

 • Digitale identiteit: overheid mét of tegen de markt?

  Terugblik iBestuur Thuisdebat #3

  door: Frits de Jong

  Thuisdebat #3

  Digitalisering heeft op veel vragen een antwoord gevonden, maar het roept ook weer (veel) vragen op. Wie gaat er bijvoorbeeld over digitale identiteit? Is dat (nog) een taak voor de overheid, of vinden we het goed dat (markt-)partijen dat oppakken? En zo ja, waar ligt dan de grens van wat kan? En hoe staan we tegenover self sovereign identity? Is dát dan misschien de heilige graal of is het de zoveelste hype?

 • 'Als die app het antwoord is, wat is dan eigenlijk de vraag?'

  iBestuur Thuisdebat #2: Privacy in tijden van corona

  door: Quita Hendrison

  Deelnemers Thuisdebat #2

  Een van de kijkers van het iBestuur Thuisdebat ‘Privacy in tijden van corona’ vond het wel erg ‘Jinek’ en daar kunnen we ons wel in vinden. Relevantie en actualiteit zijn immers de basis voor zowel de talkshow als onze thuisdebatten. En de vraag of een verschuiving in de verwerking van persoonsgegevens in deze crisistijd aanvaardbaar is, is relevant en actueel.

 • 'Er moet een ICT-crisisteam komen'

  iBestuur Thuisdebat over kansen en risico's thuiswerken:

  door: Frits de Jong

  deelnemers iBestuur Thuisdebat

  Thuiswerken moet het ‘nieuwe normaal’ worden, ook voor de overheid. Maar om dat versneld voor elkaar te krijgen, moet er nog wel het nodige gebeuren. Een speciaal daarvoor opgericht ICT-crisisteam zou daarbij geen overbodige luxe zijn. “De uitdaging is om de digitale versnelling die nu nodig is, niet het kind van de rekening te laten worden op het moment er straks bezuinigd moet worden”, aldus Lourens Visser, CIO Rijk.