zoeken binnen de website

'Het stellen van eisen is niet het einde van elk gesprek'

Terugblik iBestuur Thuisdebat #5

door: Frits de Jong, 12 juni 2020

screenshot thuisdebat

Welke eisen mag je stellen aan de digitale veiligheid van leveranciers? En zijn die eisen realistisch, of zijn ze zodanig opgesteld dat alsnog een groot aantal (kleinere) leveranciers niet op het overheidsspeelveld terechtkomt? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens het vijfde iBestuur Thuisdebat.

lees meer

iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’

10 juni 2020

Ilustratie bij webinar ‘Safety by design & by default’

Op dinsdag 9 juni deelden Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen. Moderator van het webinar was Larissa Zegveld, voorzitter Forum Standaardisatie. “Pas ‘veiligheid by design & by default’ toe als het gaat om de inrichting van websites en e-mail”, aldus Berkouwer.

lees meer

iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’

4 juni 2020

iBestuur College

Bij de overheid is digitale informatie, waaronder documenten en data, niet alleen data, goud voor de organisatie zelf, maar ook voor de samenleving. Maar dan moet de informatiehuishouding hier wel op aangesloten zijn. In dit online college introduceren we een raamwerk dat handvatten biedt voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige informatiehuishouding, met oog voor wat de samenleving van ons vraagt en verwacht.

lees meer

Nog veel dilemma's en vraagstukken rond datadelen

Terugblik iBestuur Thuisdebat #4

door: Frits de Jong, 29 mei 2020

Deelnemers vierde Thuisdebat

Datadelen mag dan van groot belang zijn in de relatie tussen overheden onderling en tussen overheid en burgers en bedrijven, maar echt goed van de grond komen doet het niet. Moet de overheid de touwtjes op het dossier datadelen dan misschien (meer) in handen nemen? Volgens een grote meerderheid (60 procent) van de kijkers van het vierde iBestuur Thuisdebat ligt een oplossing met name in publiek-private oplossingen.

lees meer

iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’

29 mei 2020

Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer deelden op dinsdag 9 juni, in een tijdsbestek van 60 minuten, hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen. Moderator was Larissa Zegveld, voorzitter van Forum Standaardisatie.

lees meer

iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’

29 mei 2020

Bij de overheid is digitale informatie goud voor de organisatie zelf, maar ook voor de samenleving. Maar dan moet de informatiehuishouding hier wel op aangesloten zijn. In dit online college introduceren we een raamwerk dat handvatten biedt voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige informatiehuishouding, met oog voor wat de samenleving van ons vraagt en verwacht.

reacties: 3

lees meer

Digitale identiteit: overheid mét of tegen de markt?

Terugblik iBestuur Thuisdebat #3

door: Frits de Jong, 15 mei 2020

Thuisdebat #3

Digitalisering heeft op veel vragen een antwoord gevonden, maar het roept ook weer (veel) vragen op. Wie gaat er bijvoorbeeld over digitale identiteit? Is dat (nog) een taak voor de overheid, of vinden we het goed dat (markt-)partijen dat oppakken? En zo ja, waar ligt dan de grens van wat kan? En hoe staan we tegenover self sovereign identity? Is dát dan misschien de heilige graal of is het de zoveelste hype?

reacties: 5

lees meer

iBestuur Thuisdebat #4 - Data delen

14 mei 2020

Donderdag 28 mei vond het vierde iBestuur Thuisdebat plaats. Onderwerp was ‘data delen.

lees meer

iBestuur Thuisdebat #3: Digitale identiteit

4 mei 2020

Donderdag 14 mei vond het derde iBestuur Thuisdebat plaats. Onderwerp was ‘digitale identiteit.

lees meer

'Als die app het antwoord is, wat is dan eigenlijk de vraag?'

iBestuur Thuisdebat #2: Privacy in tijden van corona

door: Quita Hendrison, 1 mei 2020

Deelnemers Thuisdebat #2

Een van de kijkers van het iBestuur Thuisdebat ‘Privacy in tijden van corona’ vond het wel erg ‘Jinek’ en daar kunnen we ons wel in vinden. Relevantie en actualiteit zijn immers de basis voor zowel de talkshow als onze thuisdebatten. En de vraag of een verschuiving in de verwerking van persoonsgegevens in deze crisistijd aanvaardbaar is, is relevant en actueel.

lees meer

iBestuur Thuisdebat #2: Privacy in tijden van corona

17 april 2020

Donderdag 30 april vond het tweede iBestuur Thuisdebat plaats. Onderwerp was ‘Privacy in tijden van corona.

lees meer

'Er moet een ICT-crisisteam komen'

iBestuur Thuisdebat over kansen en risico's thuiswerken:

door: Frits de Jong, 17 april 2020

deelnemers iBestuur Thuisdebat

Thuiswerken moet het ‘nieuwe normaal’ worden, ook voor de overheid. Maar om dat versneld voor elkaar te krijgen, moet er nog wel het nodige gebeuren. Een speciaal daarvoor opgericht ICT-crisisteam zou daarbij geen overbodige luxe zijn. “De uitdaging is om de digitale versnelling die nu nodig is, niet het kind van de rekening te laten worden op het moment er straks bezuinigd moet worden”, aldus Lourens Visser, CIO Rijk.

lees meer

iBestuur Thuisdebat #1: Thuiswerken: kansen en risico’s

2 april 2020

Donderdag 16 april vond het eerste iBestuur Thuisdebat plaats. Onderwerp was ‘Thuiswerken: kansen en risico’s’.

lees meer