zoeken binnen de website

weblog

Rijks-cloud: een goed plan?

door: Ruud Leether, 12 februari 2014

Ruud Leether

Hoe verantwoord is de keus voor een ‘Rijks-cloud’ bezien in de context van de vele besparingen die de politiek op korte termijn binnen de overheid denkt te kunnen realiseren?

lees meer

Babbelkousen en loyale ambtenaren

door: René Veldwijk, 10 februari 2014

Als na mr. drs. F.H.H. Weekers ook dr. R.H.A. Plasterk het veld moet ruimen, zal er meer aandacht komen voor misbruik van onze persoonsgegevens door onze eigen overheid.

lees meer

Out-of-the box toeslaan bij Toeslagen

door: Evert-Jan Mulder, 6 februari 2014

Evert-Jan Mulder

Eric Wiebes gaat de chaos bij Toeslagen bedwingen. Daarna wachten hem nieuwe uitdagingen; er zijn voldoende overheidsprocessen toe aan een frisse aanpak.

lees meer

CES 2014: Innovaties voor de overheid

door: Davied van Berlo, 23 januari 2014

Davied van Berlo

Hoeveel van deze innovaties zien we terug in de workshops en hoe zorgen we ervoor dat al enthousiaste ambtenaren 2.0 hun ervaringen en ideeën online gaan delen?

lees meer

Van product naar prestatie

door: Dirk-Jan de Bruijn, 22 januari 2014

Dirk-Jan de Bruijn

Een overheid die niet naar de bekende weg vraagt, écht klantgericht is, zich niet voor de gek laat houden, weet waarover ze het heeft, haar zaken op orde heeft en niet meer kost dan nodig.

lees meer

Procesoptimalisatie in Ghana

door: Ellen Boschker, 20 januari 2014

Ellen Boschker

Hoelang duurt het aanvragen van een bouwvergunning in Ghana? Tussen de 4 en 6 maanden? Het ontnuchterende antwoord is langer dan een jaar. In die tijd is een huis natuurlijk al lang gebouwd.

lees meer

Risico mijden of risico nemen

door: Jan Willem Boissevain, 14 januari 2014

Boissevain, Jan Willem

In Engeland worden complete overheidsdiensten kostenbesparend met een looptijd van 20 jaar uitbesteed op basis van simpele output-specificatie. Waarom doen wij dat niet?

reacties: 2

lees meer

Privacy basis van rechtsstaat

door: Henri Rauch, 8 januari 2014

Henri Rauch

Als er één overheid in staat is om de macht te concentreren teneinde haar burgers en hun private levenssfeer te beschermen dan is het wel de Europese Unie.

lees meer

Suske & Wiske en de Sinistere Spionagestaat

door: René Veldwijk, 2 januari 2014

Snowden heeft er (nog) niets over gelekt, maar het zou zomaar kunnen blijken dat wij de meest sinistere speler in het NSA/PRISM spel zijn.

lees meer

Geachte mevrouw Van Engelshoven

door: Evert-Jan Mulder, 17 december 2013

Tummers, de hond van Evert-Jan Mulder

Als wethouder van de gemeente Den Haag wil ik u even voorstellen aan Tummers, onze nieuwe hond. Een lief en levendig beest, maar daarover straks meer.

reacties: 2

lees meer

De mens is als een kanovaarder

door: Jan Willem Boissevain, 12 december 2013

Boissevain, Jan Willem

Politici moeten zich realiseren dat mensen niet economisch kiezen vanuit het perspectief van een overheidsbegroting. Laat ze zich verdiepen in de psychologie van het menselijk keuzegedrag.

reacties: 1

lees meer

We rennen wat we kunnen..

..maar komen we ook vooruit?

door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 december 2013

Dirk-Jan de Bruijn

‘Schrijf het op en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren, en ik zal het me eigen maken’.

lees meer

De minister zegt toe zijn best te doen

door: Peter Mom, 11 december 2013

Peter Mom

Ronald Plasterk presenteert zich als daadkrachtig bewindspersoon die de burger centraal stelt en echt van buiten naar binnen denkt. Eh…

lees meer

'Nee!'

door: Peter Lievense, 10 december 2013

Peter Lievense

En zo moet iedere burger in beginsel bijvoorbeeld ook een reis kunnen boeken naar een door die burger verkozen plaats buiten Nederland, zonder dat de overheid behoeft te weten dat hij dat doet en waarom hij dat doet.

lees meer

Jeugdwet is een potentieel privacylek

door: Arda Gerkens, 22 november 2013

Arda Gerkens

Sommige zaken schreeuw je niet over straat, zeker niet als je een kind bent. De buurt hoeft niet te weten dat jij naar een weerbaarheidscursus gaat, twijfelt over je gender of PDD-nos hebt.

reacties: 1

lees meer