zoeken binnen de website

nieuws

Handboek quantumcommunicatie voor overheden

door: Redactie iBestuur | 21 maart 2023

TNO, CWI en AIVD verwachten dat datasets die nu versleuteld worden opgeslagen over enkele jaren niet meer als veilig kunnen worden beschouwd. Kwantumcomputers zijn dan mogelijk al al krachtig genoeg om cryptografische standaarden te breken. Op 4 april verschijnt een handboek over veilige quantumcommunicatie.

podium

Recensie: 'Doe zelf normaal' en blijf vooral zelf nadenken

door: Kees Verhoeven | 21 maart 2023

Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, maar ‘Doe zelf normaal’ van Maxim Februari stelt niet teleur. Met zijn analyse dat data en algoritmes ook de architectuur van besluitvorming en daarmee de basale werking van onze democratie veranderen, gaat hij een spade dieper dan het gros van de boeken over dit thema. Concrete oplossingen geeft hij echter niet.

praktijk

 • 7 adviezen om CO2 te reduceren bij digitaal werken

  Ook de digitale wereld kampt met CO2-problemen. Alleen al één e-mail versturen schijnt 4 gram CO2 uit te stoten (exclusief bijlagen)! Ook het bewaren van onnodige e-mails, bestanden, apps, foto’s en video’s zorgt voor een berg afval. Afgelopen weekend was het Digital Clean-up Day. U Yong Hu en Arjan Blom geven adviezen voor een schone digitale werkomgeving.


weblog

 • door: Nathan Ducastel | 21 maart 2023

  Nathan Ducastel

  Een groot deel van mijn leven als burger speelt zich tegenwoordig online af. Hierbij gebruiken bedrijven, maar ook de overheid, mijn data om beslissingen te nemen. Ik zou hierin door de overheid beter begeleid willen worden. Waarom zit er bij de apps die ik via de appstore kan downloaden bijvoorbeeld geen ‘kijkwijzer’?

weblog

 • Persoonsgegevens blijvend bewaren?

  door: Afelonne Doek | 15 maart 2023

  We moeten niet meer gegevens opslaan dan nodig. Maar laten we de gegevens die we wél gebruiken niet zonder meer vernietigen. Met de AVG en strenge maatregelen rond privacy wordt uit het oog verloren dat persoonsgegevens noodzakelijk zijn voor inzicht in de ontwikkeling van de samenleving.

partners

 • 20 april: Keukentafelsessie #8 'Nieuwe informatiewet, nut /noodzaak?'

  Een van de eerste ideeën van de regeringscommissaris Informatiehuishouding was: ‘er moet een informatiewet komen’. Op 20 april wil Arre Zuurmond aan ‘zijn keukentafel’ ingaan op wat er misgaat bij burgers en bedrijven qua informatierechten. Voor de uitzending zijn we deze keer te gast in de bibliotheek van Zutphen. Doet u online weer mee?

  nieuws: 21 maart 2023 | RDDI


 • Govtech is voorbij de hype

  Wat is govtech? De korte uitleg is dat het gaat om een samentrekking van de woorden ‘government’ en ‘technology’. Maar achter die simpele uitleg schuilt een nieuw domein, een serieus domein. Het ‘tech’ deel van govtech ontwikkelt zich autonoom en snel. Startups en scale-ups komen en gaan. Maar het ‘gov’ deel kan aan kracht winnen.

  door: Frederik Peters

  artikelen: 15 maart 2023 | Capgemini


 • CBS waarborgt uptime met snellere respons bij incidenten

  Met Slack verloopt de samenwerking en de communicatie bij het CBS sneller, gemakkelijker en minder formeel, ongeacht of de medewerkers op kantoor of thuis werken. Een recente gebruikersenquête bevestigt dat Slack veel waarde toevoegt als digitaal hoofdkwartier voor het CBS.

  artikelen: 14 maart 2023 | Salesforce


magazine

"Het gaat mis waar te snel naar de techniek wordt gesprongen"
1

door: Peter Olsthoorn | 14 maart 2023

“Automatiseren van wetgeving behelst primair het goed managen van kennis; heel lang een kwestie van de I, het scherp krijgen van informatie. En vooral ook van de C, communicatie tussen betrokken partijen uit alle disciplines. Als die I en C op orde zijn, dan hoeft het inrichten en beheren van de T niet meer zo ingewikkeld te zijn.” iBestuur sprak met Mariëtte Lokin.

nieuws

Deventer gaat bestemmingsplannen controleren met drones

door: Redactie iBestuur | 20 maart 2023

De gemeente Deventer gaat drones inzetten op bestemmingsplannen te controleren. Dit verhoogt de controle- en detectiekans en heeft daarmee een preventieve werking, zegt de gemeente. De kosten voor de opleiding en het aanschaffen van een drone bedragen volgens de gemeente 10.000 euro.

bijeenkomsten

23 maart: Keukentafelsessie #7 over 'de andere kant van de Woo'

Je kunt als overheid alleen werken aan een doelmatige actieve openbaarmaking als je weet wat inwoners daadwerkelijk aan informatie willen hebben en hoe ze die het beste aangereikt kunnen krijgen. Wat moeten we daarvoor doen, en misschien wel laten? Praat mee met de regeringscommissaris Informatiehuishouding.

podium

Big Tech en recht: de start van een onderzoekscommunity
1

door: Niels Jak, Mariette Lokin en Reijer Passchier | 15 maart 2023

Hoe zorgen wij ervoor dat de democratische rechtsstaat Big Tech overleeft? Hoe kan het recht tegenwicht bieden aan de machtspositie van deze bedrijven? Met die vragen is onlangs een onderzoekscommunity van prominente Big Tech-onderzoekers opgericht. De komende weken publiceren zij hun artikelen op iBestuur.

partners

 • Applicatie-integratie als business enabler voor de overheid

  Integratie is vandaag meer dan ooit een business enabler. Waar staat u als overheidsorganisatie? “Organisaties doen er goed aan om na te denken over hun visie en doelen,” stelt Niek Jacobsen. “Wat wensen zij te bereiken? Is er een visie op skills, processen en technologieën?” 28 maart organiseert AXI een online kennissessie over de meerwaarde van API Management.

  1

  artikelen: 13 maart 2023 | AXI


 • 23 maart: Keukentafelsessie #7 'De andere kant van de Woo'

  Je kunt als overheid alleen werken aan een doelmatige actieve openbaarmaking als je weet wat inwoners daadwerkelijk aan informatie willen hebben en hoe ze die het beste aangereikt kunnen krijgen. Wat moeten we daarvoor doen, en misschien wel laten? Praat mee met de regeringscommissaris Informatiehuishouding.

  nieuws: 9 maart 2023 | RDDI


 • 80% publieke organisaties gestart met initiatieven om data te delen

  Volgens een nieuw rapport van het Capgemini Research Institute, ‘Connecting the Dots: Data sharing in the public sector’, is wereldwijd een grote meerderheid (80%) van de ondervraagde organisaties uit de publieke sector begonnen met het implementeren van data ecosystemen.

  nieuws: 9 maart 2023 | Capgemini


personalia

Marc Zegveld Managing Director unit ICT, Strategy & Policy bij TNO

door: Redactie iBestuur | 21 maart 2023

Op 1 april start Marc Zegveld als Managing Director voor de unit ICT, Strategy & Policy bij TNO. Deze unit houdt zich onder andere bezig met digitale technologieën en transitiemethodieken voor de maatschappelijke uitdagingen en voor economische groei.

podium

Recensie: 'De democratie crasht' en 'Doe zelf normaal'

door: Laura de Vries | 14 maart 2023

De politiek heeft geen grip op digitalisering stelt Kees Verhoeven in ‘De democratie crasht’, maar toezicht wordt wel heel lastig als de structuren van die overheid zelf al zijn vervangen, zoals Maxim Februari schrijft in ‘Doe zelf normaal’. Laura de Vries legde beide boeken eens naast elkaar en schreef een recensie.