Data en ai
Nieuws

Algoritmekader in de maak

Slechts 54 overheidsorganisaties hebben inmiddels een of meer algoritmes gepubliceerd in het landelijke register. | Beeld: Shutterstock

315 gemeenten hebben nog geen algoritmes in het nationaal Algoritmeregister staan, meldt Binnenlands Bestuur. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is dit vooral te wijten aan aan een gebrek aan capaciteit en urgentie bij overheidsorganisaties en bereid een algoritmekader voor.

Is het capaciteitsgebrek wat gemeenten weerhoudt? Bij het ministerie van BZK denken ze dat onwetendheid over de scope van het register mogelijk ook een rol speelt. “Organisaties zijn daarnaast soms zoekende: wie gaat hierover?” zegt Marjolein Kortemann, programmamanager van het nationaal Algoritmeregister. Een algoritmekader in de vorm van een website kan gaan helpen. Begin 2024 moet de eerste versie van de site gereed zijn.

Stimuleren met verkiezing

In afwachting van de AI Act, die mogelijk langer op zich laat wachten dan eerder werd aangenomen, is het nog niet verplicht om algoritmes te registeren. Toch probeert het ministerie van BZK om overheidsorganisaties op allerlei manieren te bewegen om nu al alle algoritmes met impact op inwoners te publiceren in het Algoritmeregister van de Nederlandse overheid. Met het evenement Expeditie Algoritmes bijvoorbeeld, of door een verkiezing uit te schrijven voor het Best Beschreven Algoritme.

Incubatietijd

54 overheidsorganisaties hebben inmiddels een of meer algoritmes gepubliceerd in het landelijke register. Het aantal aansluitingen op het register is meer dan twee keer zo hoog, vertelt Kortemann. Er zijn nu 145 accounts aangemaakt. ‘Wij spreken van een incubatietijd,’ zegt Kortemann. Ze weet dat veel overheden onder meer eerst een mensenrechtentoets op het algoritme uitvoeren voordat ze tot publicatie overgaan. ‘Binnenkort bellen we de organisaties met een account na, om te vragen wat ze ervan weerhoudt om algoritmes te publiceren.’

 

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren