Digitale toekomst eu
Nieuws

Eerste versie Nederlandse id-wallet op Github gepubliceerd

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een eerste versie van de Nederlandse id-wallet op Github gepubliceerd. Het gaat om een bèta-versie waar nog veel aan moet gebeuren.

Geïnteresseerden kunnen op Github alvast meekijken in de technische specificaties van de ‘digitale portemonnee’ waarmee Nederlanders veilig kunnen inloggen bij de overheid. Aan de id-wallet kunnen ook andere persoonlijke gegevens aan gekoppeld worden, zoals een rijbewijs, diploma’s en bankrekeningen.

Open source en decentraal

De Nederlandse proefversie van de ‘identiteitswallet’ wordt open source ontwikkeld en data wordt decentraal opgeslagen. De uitvoering ligt bij de ICT-Uitvoeringsorganisatie van het Rijk (ICTU).

Naast de ontwikkeling van een eigen proef-wallet, wordt er ook een raamwerk opgezet voor de gehele Nederlandse invulling van de Europese Digitale Identiteit. Dit raamwerk bestaat uit voorzieningen en afspraken waarmee de wallet-concepten van het publieke en private partijen aan de slag kunnen. Alle wallets moeten gevuld worden met gegevens uit overheidsregisters.

Europees raamwerk voor wallets

Ieder Europees lidstaat moet uiteindelijk een id-wallet ontwikkelen. Dat mag in eigen beheer gebeuren, maar lidstaten kunnen ook leveranciers inschakelen. Naast de bovengenoemde Nederlandse proefversie van de wallet zijn er meer id-wallets in werking of in aantocht, waaronder bijvoorbeeld de Yivi-app.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren