Digitale toekomst eu
Nieuws

Nederland werkt mee in 3 ‘Large Scale Pilots’ Digitale Identiteit

Eind dit jaar wil de Europese Commissie de eerste versie van de technische specificaties en standaarden voor een Europese Digitale Identiteit publiceren. Dan starten ook vier 'grootschalige pilots'. Nederland sluit zich aan bij 3 van de 4 consortia die in het kader van de 'Large Scale Pilots' de Europese Digitale Identiteit gaan testen in belangrijke 'use-cases'.

Welke kansen biedt de ontwikkeling van de Europese Digitale Identiteit voor het Nederlandse bedrijfsleven? | Beeld: Shutterstock

De Europese Unie bereidt zich voor om in 2024 live te gaan met het eerste prototype van de European Digital Identity Wallet, waarmee alle EU-burgers digitale identiteitsreferenties kunnen opslaan, waaronder hun nationale identiteitsbewijs, rijbewijs en kwalificatie- en bankrekeninggegevens, volgens EU-bronnen. Inmiddels hebben zich vier consortia gevormd die gaan starten met grootschalige pilots. In deze pilots wordt de European Digital Identity Wallet ingezet in nationale eID-ecosystemen van de lidstaten.

Kansen voor Nederland

Welke kansen biedt de ontwikkeling van de Europese Digitale Identiteit voor het Nederlandse bedrijfsleven en wat kan de staatssecretaris doen om deze kansen te verzilveren? In antwoord op Kamervragen van het CDA laat staatssecretaris Van Huffelen weten dat Nederlandse partijen van plan zijn deel te nemen in drie van de vier consortia.

  • Het EUDI Wallet Consortium (EWC), richt zich op veilige e-commerce. In praktijkcases voor reizen wordt getest hoe eIDAS de veiligheid, beveiliging en het gemak van e-commerce kan garanderen voor grote aantallen Europese burgers.
  • Digital Credentials for Europe is gericht op het werken aan de use cases in verband met onderwijsreferenties en beroepskwalificaties, en sociale zekerheid, waarbij burgers volledige controle hebben over hun identiteit(en) en gegevens
  • Het NOBID Consortium wil gaan werken aan een use case voor grensoverschrijdende betalingen in de EU Digital Wallet.
  • Potential, een Consortium van 19 lidstaten op initiatief van overheden.

Nederlandse partijen zijn van plan deel te nemen in drie van de vier consortia. We doen alleen niet mee aan het NOBID Consortium. Met de ondersteuning van deelname in ‘Large Scale Projects’ Van Huffelen tijdig de basis leggen ik voor het Nederlandse bedrijfsleven om de vruchten te plukken van id-wallets.

Digitalisering van identificatie en authenticatie in eGov-diensten

In antwoord op de Kamervragen schrijft Van Huffelen dat zij besloten heeft deel te nemen in Potential. ‘Ik zal uitwerking geven aan de grensoverschrijdende use cases voor het laden van persoonsgegevens en vereenvoudiging en volledige digitalisering van identificatie en authenticatie in eGov-diensten. Met mijn collega van IenW en de RDW wil ik via een proof-of-concept onderzoeken of en hoe een digitaal rijbewijs in de toekomst onderdeel kan zijn van een id-wallet en met mijn collega van EZK en de KVK werk ik samen aan het laden van bedrijfsgegevens in id-wallets en het werken met een elektronische handtekening in id-wallets.’

Download HIER de antwoorden op Kamervragen over de Europese Digitale Identiteit

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren