Digitale toekomst eu
Nieuws

Meta richt team op om misbruik AI tijdens EU-verkiezingen te voorkomen

Smartphone met icons van sociale media
Nieuwe technologieën zouden dit jaar gebruikt kunnen worden om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren. | Beeld: Shuttertstock

Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. Eerder sloot het al de handen ineen met ChatGPT, Microsoft, Google en Amazon om misbruik op dit terrein aan te pakken.

De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

Naarmate de verkiezingen in de EU naderen, gaan verschillende experts en juridische teams van het bedrijf aan de slag om “potentiële bedreigingen”, zoals beïnvloedingsoperaties, te identificeren en “in realtime maatregelen te treffen”, schrijft Marco Pancini, hoofd EU-zaken van Meta, in een blogpost.

26 factcheck-organisaties

Meta werkt momenteel samen met 26 onafhankelijke factcheck-organisaties die 22 talen in de EU beslaan. Daar komen nu de nieuwe partners Frankrijk, Bulgarije en Slowakije bij, aldus Pancini.

De European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) waarschuwde onlangs in het gepubliceerde rapport ‘Threat Landscape 2023’ voor de opkomst van AI-chatbots en manipulatie van informatie door kunstmatige intelligentie, die de Europese verkiezingen van 2024 in gevaar brengen.

Overheid voornaamste doelwit

Het Europese cybersecuritybureau registreerde tussen juli 2022 en juni 2023 2580 incidenten, een toename van een kleine drieduizend ten opzichte van het jaar daarvoor. Voornaamste doelwit van cyberaanvallen op specifieke sectoren waren overheidsdiensten. 19 procent van de incidenten waren daarop gericht.

 

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren