Digitalisering en democratie
Nieuws

Overzicht van openbare overheidsregisters bekend

Van gekwalificeerde kraanmachinisten bestaat een openbaar register. | beeld: Shutterstock

Er zijn in Nederland naar schatting 65 openbare registers die persoonsgegevens (kunnen) bevatten en die iedereen kan bekijken. Dat schrijft demissionair staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen.

Wet implementatie Open data richtlijn

Zij werd door de Tweede Kamer gevraagd naar een overzicht tijdens de plenaire behandeling van de Wet implementatie Open data richtlijn op 5 maart 2024. Dinsdag wordt er over de wet gestemd.

Het overzicht biedt een ratjetoe aan bekende en minder bekende registers. Naast het BIG-register, het Handelsregister en het Kadaster, zijn bijvoorbeeld ook uitspraken van de Huurcommissie online te vinden, net als een overzicht van bedrijven die een boete hebben gekregen voor zware of ernstige asbestovertredingen. Verder gaat het onder meer om registers van gekwalificeerde personen of bedrijven, zoals kraanmachinisten of rijschoolhouders.

In het overzicht staan ook registers die op het oog geen persoonsgegevens bevatten.

Besluiten

In het overzicht staan ook registers die op het oog geen persoonsgegevens bevatten, zoals het Geluidsregister van Rijkswaterstaat, een interactieve kaart met gegevens van geluidmeetpunten. Uit de toelichting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat er ook besluiten beschikbaar zijn, die worden gepubliceerd op grond van de wettelijke verplichting uit de Wet open overheid (Woo). Daarin staan wel persoonsgegevens, zoals adressen van woningen die te maken hebben met geluidshinder.

De meeste registers zijn afkomstig van dit ministerie. Van vijf ministeries zijn geen registraties bekend, waaronder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren