partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Capgemini

Capgemini-logo

Govtech is voorbij de hype

door: Frederik Peters, 15 maart 2023

Wat is govtech? De korte uitleg is dat het gaat om een samentrekking van de woorden ‘government’ en ‘technology’. Maar achter die simpele uitleg schuilt een nieuw domein, een serieus domein. Het ‘tech’ deel van govtech ontwikkelt zich autonoom en snel. Startups en scale-ups komen en gaan. Maar het ‘gov’ deel kan aan kracht winnen.

lees meer

80% publieke organisaties gestart met initiatieven om data te delen

9 maart 2023

Volgens een nieuw rapport van het Capgemini Research Institute, ‘Connecting the Dots: Data sharing in the public sector’, is wereldwijd een grote meerderheid (80%) van de ondervraagde organisaties uit de publieke sector begonnen met het implementeren van data ecosystemen.

lees meer

Capgemini publiceert nieuw rapport Society 5.0

1 maart 2023

Capgemini heeft de derde editie gepubliceerd van het rapport “Society 5.0: waardegedreven digitaliseren met de menselijke maat”. Het rapport verkent de valkuilen en mogelijkheden van de digitalisering in het publieke domein en kijkt specifiek naar de mogelijkheden om publieke waarden te borgen.

lees meer

Rijksbrede beweging naar de publieke cloud is juiste keuze

door: Sjoukje Zaal en Annemarie Costeris, 21 februari 2023

In haar Kamerbrief ‘Rijksbreed Cloudbeleid’ nam staatssecretaris Van Huffelen een volgende stap in het cloudbeleid dat sinds 2011 gold. Toenmalig minister Donner vond dat de publieke cloud te veel risico’s met zich meebracht; in 2022, ziet Van Huffelen in de publieke cloud vooral kansen.

lees meer

Meer EU-landen gereed om voordelen van open data te ontsluiten

19 december 2022

85% van de EU-27 is goed voorbereid op het monitoren en meten van de mate van hergebruik van datasets met een grote potentiële economische en maatschappelijke impact. Dit blijkt uit het door Capgemini gepubliceerde Open Data Maturity report 2022 waarin de ontwikkeling van Europese landen op het gebied van open data wordt getoetst.

lees meer

Het innoverende veiligheidsdomein: een baken in dynamische tijden

door: Erik Staffeleu (Vice President Publieke Sector Capgemini Invent), 16 november 2022

In Nederland en Europa is het afgelopen jaar veel gebeurd binnen het veiligheidsdomein en dit is terug te zien in de diversiteit van artikelen in het twaalfde rapport Trends in Veiligheid 2022. De toeslagenaffaire, het Log4j-incident, de pandemie: ze deden veel stof opwaaien. En ze hebben allemaal een relatie met de voortschrijdende digitalisering.

lees meer

Twaalf jaar na Kamermotie ‘Cloud First strategie’

5 oktober 2022

Organisaties omarmen in toenemende mate digitale manieren van werken, wat de overstap naar de cloud wereldwijd aanwakkert. Waar staat de publieke sector met cloud?

lees meer

Kwantumtechnologie: aantal investeringen en onderzoeken neemt toe

21 september 2022

Uit onderzoek van Capgemini blijkt dat 23% van de organisaties wereldwijd, momenteel werkt aan of plannen heeft voor het gebruik van kwantumtechnologieën. Hiermee wordt voor het eerst de stap gezet van wetenschappelijk onderzoek naar praktische toepassingen.

lees meer

'Rijksbreed Cloudbeleid' belangrijke stap in cloudadoptie overheid

door: Michael Stoelinga en Pieter Nieuweboer, 12 september 2022

Het nieuwe cloudbeleid sluit goed aan op de bredere trend van versnelde maar verantwoordelijke groei van publieke cloud-toepassingen. Het is onze verwachting dat deze beweging in de Nederlandse publieke sector zal versnellen. Dit is goed nieuws voor burgers en bedrijven omdat het barrières slecht voor verdere digitalisering en kwalitatief goed overheidsfunctioneren.

lees meer

Gegevensbescherming in de publieke cloud

door: Manisha Ramsaran en Ruben Tienhooven, 9 september 2022

Wat zijn de belangrijkste regels en ontwikkelingen op het gebied van gegevensbescherming ten aanzien van het gebruik van publieke clouds door de Nederlandse publieke sector?

lees meer