23 mei 2022
Iedere uitvoeringsorganisatie die zogenoemde profilerende algoritmes inzet, moet voldoende maatregelen nemen om mensenrechten te beschermen. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het rapport Algoritmes afwegen dat vandaag verschijnt. Bij het beschermen van mensenrechten kunnen uitvoeringsorganisaties gebruik maken van burgerpanels, ethische commissies en een normenkader.
persberichten
lees meer
13 april 2022
5G gaat ons helpen om onze mobiliteit efficiënter, schoner en veiliger in te richten. Maar alleen op voorwaarde dat we dankzij ‘network slicing’ het potentieel van 5G optimaal kunnen benutten. Met succesvolle testen heeft TNO samen met haar partners aangetoond dat deze technologie voor betrouwbare datastromen kan zorgen voor de mobiliteitstoepassingen van morgen.
persberichten
lees meer
8 februari 2022
Burgers van de Europese Unie willen dat het Parlement de democratie verdedigt: een derde van de respondenten (32%) ziet dit als de belangrijkste waarde om te verdedigen, gevolgd door de vrijheid van meningsuiting (27%) en de bescherming van mensenrechten (25%). Dat blijkt uit de nieuwste Eurobarometer-enquête die dinsdag is gepubliceerd.
persberichten
lees meer
3 februari 2022
Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang dat coronabewijzen voor altijd blijven bestaan.
persberichten
lees meer
23 januari 2022
Nijmegen krijgt een digitale 3D-tweelingstad. In het Fieldlab Grootschalige Evenementen Nijmegen werken verschillende organisaties intensief samen aan een innovatief 3D-model van de stad, om het organisatie- en veiligheidsproces rond grote evenementen zoals de Vierdaagsefeesten te optimaliseren.
persberichten
lees meer
18 januari 2022
Binnen het Centre for the Law & Economics of Cyber Security (CLECS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam worden vanaf januari 2022 drie promotieplekken gecreëerd op het gebied van cybersecurity. Ze zijn een direct gevolg van de grote behoefte uit het werkveld aan meer wetenschappelijke expertise op dit gebied: Ahold Delhaize alsmede het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) maken deze posities mede mogelijk.
persberichten
lees meer
14 januari 2022
Op 28 januari as. (de Europese Dag van de Privacy) worden tijdens de Nationale Privacy Conferentie van ECP en Privacy First de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uitgereikt. Deze Awards bieden een podium aan bedrijven en overheden die privacy zien als een kans om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm te maken.
persberichten
lees meer
21 december 2021
De Nationale ombudsman vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet goed omgaat met burgers die ontevreden zijn over de behandeling van hun privacyklachten. Burgers die daarover klagen bij de Autoriteit, komen hier vaak niet verder mee. De afhandeling van klachten lijkt bij de Autoriteit vooral gericht op het afhouden ervan. Dat schrijft de ombudsman in zijn rapport ‘Voor een dichte deur’
persberichten
lees meer
14 december 2021
De Europese Unie stelt ruim 800.000, – euro subsidie beschikbaar voor het “Smart City Monitor” project. De subsidie wordt beschikbaar gesteld aan zes partijen uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs. De Smart City Monitor geeft in een digitale tweeling van de stad meer inzicht in bezoekers- en verkeersstromen in de binnenstad.
persberichten
lees meer
6 december 2021
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet aansprakelijk gehouden worden voor het datalek dat begin dit jaar bij de GGD is ontdekt. Dat eist stichting ICAM in een collectieve procedure tegen het ministerie. Eerder dit jaar werd bekend dat door callcenter medewerkers grootschalig misbruik is gemaakt van de toegang tot de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders.
persberichten
lees meer
23 november 2021
Een ruime meerderheid van de Nederlandse bedrijven werd in de afgelopen twee jaar aangevallen met ransomware. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Een Nederlands bedrijf moet gemiddeld bijna 96.000 euro betalen om weer toegang te krijgen tot gegijzelde gegevens.
persberichten
lees meer
17 november 2021
LivingLab Scheveningen is winnaar van de internationale World Smart City Award. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan steden die de wereld leefbaarder en duurzamer maken. Den Haag stond in de finale met New York en Konya (Turkije) in de categorie energie en milieu.
persberichten
lees meer
11 november 2021
Er is meer nationale samenwerking nodig vanuit de Nederlandse sectoren en netwerkindustrie voor de ontwikkeling en inzet van communicatienetwerken. Gezien de rol van digitalisering in verduurzaming en de impact van geopolitieke verschuivingen op digitale soevereiniteit kan de ontwikkeling niet alleen aan de markt worden overgelaten.
persberichten
lees meer
2 november 2021
Iedereen in Nederland moet toegang hebben tot snel internet, vindt een consortium waaraan de telecomproviders en brancheverenigingen NLconnect en NLdigital zich hebben verbonden. Kans op steun uit Herstelfonds staat onder druk door aarzelend en conservatief demissionair kabinet.
persberichten
lees meer
21 oktober 2021
In een half jaar tijd is er bijna een verdubbeling in de vraag naar ethische hackers, die computersystemen testen op lekken en andere kwetsbaarheden. In april werd nog in 5,7% van de vacatures op het gebied van cyber security specifiek gevraagd om een ethisch hacker, terwijl dit in september opgelopen is tot 9,2%. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat in aanloop naar de cyber security maand een half jaar lang beschikbare cyber security vacatures analyseerde.
persberichten
lees meer