zoeken binnen de website

persberichten

 • Rijksoverheid en beroepsvereniging slaan handen ineen om informatiehuishouding te verbeteren

  Op woensdag 7 juli is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de SG van OCW, Marjan Hammersma, en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Informatieprofessionals (KNVI). Kern van de samenwerking is het verbeteren van de informatiehuishouding van de overheid door de inzet van toekomstgericht opgeleide informatieprofessionals.

 • Nederlandse hub Gaia-X

  Gaia-X, het Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waarbij Europese waarden als data-soevereiniteit geborgd kunnen worden, heeft vanaf vandaag een Nederlandse hub. Dit is aangekondigd tijdens een virtueel kick-off event georganiseerd door TNO als coördinator van de hub ondersteund door het ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

 • TNO pleit voor betrekken burgers bij experimentele proeftuinen AI

  In het vandaag gepubliceerde paper ‘Op zoek naar de mens in AI’ pleit TNO er voor om experimentele omgevingen in te richten waarin AI-systemen voor algoritmische publieke besluitvorming worden beproefd.

 • OPEN.suite helpt Omgevingsdienst Haaglanden op weg

  Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) heeft samen met OPEN.satisfaction in een periode van zes maanden de eerste fase van een compleet nieuw document- en recordsmanagement systeem geïmplementeerd om hun informatie uit het primaire VTH proces duurzaam toegankelijk te bewaren.

 • Groei AP noodzakelijk voor digitaliserende samenleving en vertrouwen in overheid

  Groei van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is noodzakelijk voor burgers en het bedrijfsleven in onze snel digitaliserende samenleving. Het budget van de AP moet daarvoor groeien naar een structurele financiering van 100 miljoen euro, vergelijkbaar met andere Nederlandse toezichthouders. Dat staat in de position paper van de AP die vandaag naar de informateur is gestuurd.

 • Politie doet aan 24/7 tracking van burgers

  Stichting Privacy First heeft de bescherming van de privacy bij Burgernet beoordeeld en maakt zich grote zorgen. Privacy First roept de Tweede Kamer op om te onderzoeken of het systeem van 24/7 tracking van burgers door de Politie wel in overeenstemming is met de beginselen van onze rechtsstaat.

 • Digitale autonomie Nederland staat onder druk

  Onze digitale autonomie staat onder druk en dat raakt het hart van de Nederlandse samenleving; de cyber-dreigingen nemen toe en we worden steeds afhankelijker van de digitale infrastructuur die in handen is van een aantal grote buitenlandse marktspelers. Dit kan grote gevolgen hebben voor onze nationale en economische veiligheid en daarmee het verdienvermogen van Nederland.

 • Boete gemeente Enschede om wifitracking

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft de gemeente Enschede een boete van 600.000 euro, omdat de gemeente wifitracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag. Daardoor was het mogelijk winkelend publiek en mensen die in de binnenstad wonen of werken te volgen.

 • Den Bosch veilig de lockdown uit met crowd management dashboard

  De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft crowd management dashboard ontwikkeld. In een digitale kopie van de stad, een zogenaamde digital twin, wordt data slim gekoppeld en geanalyseerd om inzicht te geven in de bezoekersstromen in de binnenstad.

 • Nieuwe taskforce gaat voor 50% vrouwen in de IT in 2030

  Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) presenteert vandaag, op International Girls in ICT Day, een nieuwe publiek-private Taskforce Diversiteit en Inclusie in de Digitale Sector. De Taskforce is een initiatief van branchevereniging NLdigital en het ministerie van EZK.

 • CSR adviseert €833 miljoen voor een integrale aanpak voor cyberweerbaarheid

  Om Nederland ook in de toekomst een open, vrije en welvarende samenleving te laten zijn, moet het nieuwe kabinet ingrijpen. Onze digitale veiligheid en digitale autonomie staan onder druk en daarmee ons maatschappelijk en economisch welzijn. De cyberweerbaarheid van ons land moet ‘chefsache’ zijn.

 • TNO roept overheid en bedrijven op samen te werken voor ontwikkeling privacyvriendelijke data-analyse technologieën

  Innovatieve technologieën zoals Federated Learning en Multi-Party Computation bieden een oplossing, door op een veilige manier te leren van gevoelige data uit meerdere bronnen zonder deze data te hoeven delen.

 • Technologie Kieswijzer bijna 30.000 keer ingevuld

  Hoe denken Nederlanders over een Minister van Digitale Zaken? Moeten camera’s met gezichtsherkenning verboden worden? En zouden mensen in de toekomst via DigiD willen stemmen? Bijna 30.000 Nederlanders maakten tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen gebruik van de Technologie Kieswijzer.

 • Netcompany levert Deense coronapaspoort app

  Het Deense Agentschap voor Digitalisering en de Deense autoriteit voor gezondheidsgegevens hebben de Deense IT-dienstverlener Netcompany, dat ook een vestiging heeft in Delft, gekozen als leverancier voor de ontwikkeling en levering van de Deense corona-paspoort-app, die zal bijdragen aan de heropening van de samenleving in Denemarken in mei.

 • AP: Aantal privacyklachten blijft zorgwekkend hoog

  Na een explosieve groei in 2019 blijft het aantal privacyklachten in 2020 op hetzelfde zorgelijk hoge niveau. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontving in 2020 maar liefst 25.590 klachten over de mogelijke misstanden met persoonsgegevens.