zoeken binnen de website

persberichten

 • 5G ‘network slicing’ gaat ons verkeer schoner, efficiënter en veiliger maken

  5G gaat ons helpen om onze mobiliteit efficiënter, schoner en veiliger in te richten. Maar alleen op voorwaarde dat we dankzij ‘network slicing’ het potentieel van 5G optimaal kunnen benutten. Met succesvolle testen heeft TNO samen met haar partners aangetoond dat deze technologie voor betrouwbare datastromen kan zorgen voor de mobiliteitstoepassingen van morgen.

 • Eurobarometer: verdedigen democratie topprioriteit voor het Europees Parlement

  Burgers van de Europese Unie willen dat het Parlement de democratie verdedigt: een derde van de respondenten (32%) ziet dit als de belangrijkste waarde om te verdedigen, gevolgd door de vrijheid van meningsuiting (27%) en de bescherming van mensenrechten (25%). Dat blijkt uit de nieuwste Eurobarometer-enquête die dinsdag is gepubliceerd.

 • Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

  Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang dat coronabewijzen voor altijd blijven bestaan.

 • Nijmegen krijgt innovatieve digitale tweelingstad voor veilige evenementen

  Nijmegen krijgt een digitale 3D-tweelingstad. In het Fieldlab Grootschalige Evenementen Nijmegen werken verschillende organisaties intensief samen aan een innovatief 3D-model van de stad, om het organisatie- en veiligheidsproces rond grote evenementen zoals de Vierdaagsefeesten te optimaliseren.

 • Vernieuwend onderzoek naar cybersecurity van start

  Binnen het Centre for the Law & Economics of Cyber Security (CLECS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam worden vanaf januari 2022 drie promotieplekken gecreëerd op het gebied van cybersecurity. Ze zijn een direct gevolg van de grote behoefte uit het werkveld aan meer wetenschappelijke expertise op dit gebied: Ahold Delhaize alsmede het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) maken deze posities mede mogelijk.

 • Genomineerden Nederlandse Privacy Awards 2022 bekend

  Op 28 januari as. (de Europese Dag van de Privacy) worden tijdens de Nationale Privacy Conferentie van ECP en Privacy First de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uitgereikt. Deze Awards bieden een podium aan bedrijven en overheden die privacy zien als een kans om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm te maken.

 • Nationale ombudsman: veel burgers voor dichte deur bij Autoriteit Persoonsgegevens

  De Nationale ombudsman vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet goed omgaat met burgers die ontevreden zijn over de behandeling van hun privacyklachten. Burgers die daarover klagen bij de Autoriteit, komen hier vaak niet verder mee. De afhandeling van klachten lijkt bij de Autoriteit vooral gericht op het afhouden ervan. Dat schrijft de ombudsman in zijn rapport ‘Voor een dichte deur’

 • Brabants consortium wint EU project voor dashboard slimme stad

  De Europese Unie stelt ruim 800.000, – euro subsidie beschikbaar voor het “Smart City Monitor” project. De subsidie wordt beschikbaar gesteld aan zes partijen uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs. De Smart City Monitor geeft in een digitale tweeling van de stad meer inzicht in bezoekers- en verkeersstromen in de binnenstad.

 • GGD-datalek leidt tot collectieve rechtszaak tegen ministerie van VWS

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet aansprakelijk gehouden worden voor het datalek dat begin dit jaar bij de GGD is ontdekt. Dat eist stichting ICAM in een collectieve procedure tegen het ministerie. Eerder dit jaar werd bekend dat door callcenter medewerkers grootschalig misbruik is gemaakt van de toegang tot de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders.

 • Bedrijven massaal aangevallen met ransomware

  Een ruime meerderheid van de Nederlandse bedrijven werd in de afgelopen twee jaar aangevallen met ransomware. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Een Nederlands bedrijf moet gemiddeld bijna 96.000 euro betalen om weer toegang te krijgen tot gegijzelde gegevens.

 • Den Haag winnaar World Smart City Award 2021

  LivingLab Scheveningen is winnaar van de internationale World Smart City Award. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan steden die de wereld leefbaarder en duurzamer maken. Den Haag stond in de finale met New York en Konya (Turkije) in de categorie energie en milieu.

 • Samenwerking nodig om Nederlandse netwerkinfrastructuur toekomstbestendig te maken

  Er is meer nationale samenwerking nodig vanuit de Nederlandse sectoren en netwerkindustrie voor de ontwikkeling en inzet van communicatienetwerken. Gezien de rol van digitalisering in verduurzaming en de impact van geopolitieke verschuivingen op digitale soevereiniteit kan de ontwikkeling niet alleen aan de markt worden overgelaten.

 • Consortium wil laatste 20.000 huishoudens aansluiten op breedband

  Iedereen in Nederland moet toegang hebben tot snel internet, vindt een consortium waaraan de telecomproviders en brancheverenigingen NLconnect en NLdigital zich hebben verbonden. Kans op steun uit Herstelfonds staat onder druk door aarzelend en conservatief demissionair kabinet.

 • Vraag naar ethische hackers in half jaar tijd bijna verdubbeld

  In een half jaar tijd is er bijna een verdubbeling in de vraag naar ethische hackers, die computersystemen testen op lekken en andere kwetsbaarheden. In april werd nog in 5,7% van de vacatures op het gebied van cyber security specifiek gevraagd om een ethisch hacker, terwijl dit in september opgelopen is tot 9,2%. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat in aanloop naar de cyber security maand een half jaar lang beschikbare cyber security vacatures analyseerde.

 • Nationale ombudsman: hersteloperatie toeslagenaffaire in zwaar weer

  De hersteloperatie van de kinderopvangtoeslagaffaire verkeert in zwaar weer. Dat constateert de Nationale ombudsman in zijn rapport ‘Klacht gegrond, maar geen oplossing’. De ombudsman onderzocht voor de tweede keer hoe de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) klachten van ouders afhandelt.