Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
Opgaves in Data Ethiek om mens en machine samen de “goede” weg te laten vinden
door: Alex Corra, 8 augustus 2022

De ontwikkeling en integratie van nieuwe datagedreven technologie zal zich naar verwachting blijven ontwikkelen. Wat kunnen we als (overheids)organisaties doen om ervoor te zorgen dat daarbij de menselijke maat niet wordt opgeslokt? Een volwassen implementatie van data-ethiek is van belang om dit te voorkomen.
reacties: 1
De kracht van open innovatie ecosystemen: lessen van experts
door: Dieudonnee Cobben en Nadine Roijakkers, 2 augustus 2022

In alle sectoren nemen ecosystemen een steeds belangrijkere plek in; deze ecosystemen zijn vaak gericht op grote maatschappelijke transities. Het succes van deze ecosystemen begint bij mensen die vanuit een authentieke drive samenwerken aan een gezamenlijke missie. Lessen van Ard-Pieter de Man, Jos Claessens en Rolf van Haren.
What the hack!
door: Aad van Boven, 27 juli 2022

Leveranciers van essentiële diensten zijn een ideaal doelwit voor hackers. Hacks zijn problemen in de digitale wereld die verregaande gevolgen kunnen hebben voor de fysieke wereld. Hoe voorkomen we dat hacks onze voedselvoorziening en andere essentiële diensten bedreigen? Een technische analyse en lessen van recente hacks.
Kanttekeningen bij ‘Digitalisering Overheid’
door: Daan Rijsenbrij en Hans Timmerman, 20 juli 2022

Wij, twee IT-onderlegde burgers, zien op dit moment veel losse, waardevolle, digitale functionaliteiten ontstaan bij alle overheidsorganisaties. Dat klinkt veelbelovend. Deze losse digitale functionaliteiten zorgen echter voor ‘eilanddigitalisering’ als opvolger van de vroegere ‘eilandautomatisering’ oftewel een digitale lappendeken zonder integrale beleving.
reacties: 19
Het is tijd dat overheden fraude buiten de deur houden
door: Stephane Goddé, 18 juli 2022

Als voormalig politiecommissaris kan ik bevestigen dat fraude in de publieke sector een wereldwijd probleem is. En het wordt elk jaar groter en gevaarlijker. De Covid-pandemie, maar ook de overgang naar e-overheidsdiensten, stelt overheden bloot aan nieuwe soorten bedreigingen, met schokkende gevolgen voor de overheidsfinanciën
Hoe haalbaar is individuele regie over data?
door: Peter Olsthoorn, 13 juli 2022

De toename van betekenisvolle zelfbeschikking met vormen van individuele regie op gegevens heeft grote potentie, volgens sommige wetenschappers en ondernemers in persoonlijk datamanagement. Het marktaanbod voldoet echter nog niet aan de economische, technologische, juridische en politieke voorwaarden om door te kunnen breken.
Hybride werken is potentieel een ramp
door: Martijn Aslander, 5 juli 2022

Al zeker een jaar of vijftien zie ik met lede ogen aan hoe de ene hype over digitalisering de andere opvolgt. En elke keer opnieuw wringt het. Er worden budgetten vrijgemaakt, trajecten ingekocht en er worden nieuwe systemen ingericht. Morgen wordt alles anders, en vooral beter. Ik denk dat we toe zijn aan een eerlijk gesprek over de weeffouten in het denken over organisaties en technologie.
De overheid moet meer risico's durven nemen
door: STT, 27 juni 2022

Denken in transities is lastig en complex. De Europese Commissie spreekt over ‘the make or break decade’. Dat betekent niet alleen innovatie, maar ook een sterkere ondernemershouding. We zullen meer risico moeten durven nemen, ook in keuzes, aldus Diederik Samsom, kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans in gesprek met Rudy van Belkom, directeur STT.
Self Sovereign Identity: een paradigmashift
door: Alexander van den Wall Bake, 21 juni 2022

Overheden bereiden zich voor op Self Sovereign Identity, zowel Europees als op Nationaal niveau. Maar hoe ver is de private sector in het adopteren van digitaal vertrouwde gegevensuitwisseling? Zijn bedrijven klaar om de Digital Natives echt te bedienen? Willen zij de vruchten plukken van Self Sovereign Identity, dan moeten ze als organisatie eerst een fundamentele paradigma verandering doorleven.
reacties: 1
Techgiganten als digitale Nutsbedrijven
door: Peter Hagedoorn, 20 juni 2022

Techbedrijven hebben zich ontwikkeld tot onmisbare digitale nutsbedrijven, waarvan miljarden mensen en organisaties in hun dagelijks leven afhankelijk zijn geworden. Laten we dit onderkennen en een constructieve dialoog met hen voeren over hun maatschappelijke rol in de digitaliserende samenleving en afspraken over toezicht en gebruik van data.
Er zijn meer registerinformatici nodig!
door: Leon Dohmen, Carinke Buiting en Tanja Ubert, 13 juni 2022

De beroepsgroep informatici die zo bepalend is voor toekomstig geluk en welzijn van mensen en duurzaamheid van onze planeet, mogen we niet overlaten aan de vrije markt en een onbeschermde functie alleen. Certificering van het vak informaticus is noodzakelijk voor mens- en planeetwaardige digitalisering in de toekomst.
reacties: 1
Boekrecensie: ‘Volwassen digitale overheid’ van Arjan Widlak
door: Paul Strijp, 13 juni 2022

Een boek vol huiveringwekkende voorbeelden van burgers die tussen de raderen van de digitale overheidsinfrastructuur vermalen worden. Moet u het daarom lezen? Widlak geeft zelf vooraf een winstwaarschuwing: lees mijn boek vooral niet van voor tot achter. Uw recensent nam niettemin de proef op de som en las het hele boek. Dat is hem niet helemaal goed bevallen.
Een verdachte in een rode polo
door: Larissa Zegveld, 9 juni 2022

‘De verdachte is een man in een rode polo.’ Gaat het om een kledingstuk of een auto? De uitwisseling van gegevens tussen publieke organisaties verloopt soms stroef, met alle vervelende gevolgen voor burgers en bedrijven van dien. Het is de hoogste tijd voor afspraken over standaardisering en semantiek. Een efficiënte, effectieve en betrouwbare overheid kan niet zonder een gemeenschappelijk begrip van taal.
reacties: 4
Anonimisering en #privacybydesign: een oproep
door: Rob Haans, 9 juni 2022

Er is een steeds groter wordende plicht en noodzaak om documenten publiek te maken, vanuit bijvoorbeeld de Wet open overheid (Woo). We willen geen datalekken veroorzaken, maar hebben ook niet de capaciteit om data handmatig te anonimiseren. De markt voor anonimiseringstools is dan ook groeiende en het aanbod sterk stijgend. Hoe moeten we hier mee omgaan?
Succesfactoren voor volwassen programmamanagement
door: Joost van Lier, 31 mei 2022

Het realiseren van digitale transformatie is geen kleine organisatiewijziging óf een feestje van de ICT-afdeling, maar een verandering voor de gehele organisatie. Het vraagt om een heldere, ambitieuze visie en volwassen en wendbaar programmamanagement. Deze zeven factoren leggen de basis voor een succesvolle digitale transformatie.