Data en ai
Nieuws

Estland krijgt volledig digitale voertuigregistratieservice

Nederland kijkt graag naar Estland als het gaat om de digitale dienstverlening van de overheid. Onder meer digitaal stemmen is al jaren mogelijk in het land. Nu is ook de voertuigenregistratieservice volledig gedigitaliseerd. Burgers hoeven niet meer naar kantoren te komen.

In 2023 wordt een nieuwe zelfbedieningsomgeving gelanceerd waarmee burgers zelf de gegevens kunnen uploaden. | Beeld: schermafdruk e-estonia.com

AI-ondersteunde digitale klantenservice

Estland maakt hierbij gebruik van een systeem (DriveX) dat helpt bij het maken van foto’s van goede kwaliteit, aangevuld met betrouwbare metadata, zodat de medewerkers van de Transportadministratie kunnen beoordelen of het voertuig aan alle voorschriften voldoet. Interactieve instructies en AI-technologieën, zoals computervisie, worden gebruikt om de kwaliteit van het resultaat te waarborgen.

De registratie van voertuigen van Estse burgers en bedrijven wordt aanzienlijk vereenvoudigd.

Tot voor kort kon een voertuig alleen geregistreerd worden door een bezoek te brengen aan een vervoeradministratiekantoor van de Estlandse overheid. In 2023 wordt een nieuwe zelfbedieningsomgeving gelanceerd, waarmee kersverse personenautobezitters foto’s van hun voertuigen kunnen maken en uploaden zonder daarvoor hun huis of werk te moeten verlaten. Alleen voor aanvullende controles moet een auto naar een vervoersadministratiekantoor worden gebracht.

Dankzij het eerste volledig digitale registratiesysteem is de registratie van voertuigen van Estse burgers en bedrijven aanzienlijk vereenvoudigd”, zo vertelt Joel Jesse, de Estse directeur van Mobility Management Services bij Transport Administration op de website van de Estlandse overheid. Elk jaar worden er in Estland ongeveer 116.000 voertuigen geregistreerd.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren