Let’s get real or let’s not play

door: Dirk-Jan de Bruijn , 17 oktober 2017

In hoeverre ervaren en beleven we op senior managementniveau in Den Haag werkelijk de sense of urgency als het gaat om de generieke digitale infrastructuur (GDI)?

lees meer

- - - - -

Spelregels voor sensoren

door: Marc de Vries, 16 oktober 2017

Marc de Vries

De wildgroei van sensoren die grootschalig data verzamelen, vraagt om nieuwe spelregels. De rol van gemeenten is daarbij belangrijk, maar we moeten dan wel geholpen worden.

lees meer

- - - - -

Digitaliseren

door: Bas Eenhoorn, 13 oktober 2017

We weten waar we aan toe zijn met de modernisering van de overheid met het nieuwe kabinet, maar nu nog waarmaken. Ook al omdat de informatiemaatschappij zich in razend tempo ontwikkelt.

lees meer

- - - - -

Permanent bèta

door: Wouter Welling, 11 oktober 2017

Wouter Welling

De term permanent bèta is al tien jaar hot. Ook de overheid wil permanent bèta zijn. Iteratief werken. De vraag is of de overheid dit kan en of het ‘systeem overheid’ dit wel écht wil.

reacties: 1

lees meer

- - - - -

Digitaal panopticum

door: Ruben Boyd, 9 oktober 2017

Ruben Boyd

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (‘sleepwet’), maakt flink wat tongen los. Een referendum over de wet is zo goed als zeker. Terecht of overdreven?

lees meer

- - - - -

De overheid als platform

door: Maurits Kreijveld, 9 oktober 2017

Maurits Kreijveld

Tot nu toe keek de overheid toe hoe burgers en bedrijven de kansen van de gedigitaliseerde netwerksamenleving aangrepen, maar nu is het tijd dat de overheid de regie terugneemt.

lees meer

- - - - -

Goji-monsters

door: Peter Lievense, 5 oktober 2017

Peter Lievense

Vanwege het frisse zuurtje zijn Gojibessen op ons redactiekantoor al jaren kind aan huis. Maar zijn ze ook gezond? Niet echt, zegt de NVWA, die en passant ook de Vegetarische Slager op de korrel heeft.

lees meer

- - - - -

Ballin’ Tallinn

door: Seger de Laaf, 3 oktober 2017

Waarom draait de digitale overheid van Estland als een geoliede machine en hier niet? Twee antwoorden: onze legacy is gigantisch en daarnaast hebben we gewoon te veel geld.

lees meer

- - - - -

Boulevard of Broken Dreams

door: Jan Willem Boissevain, 2 oktober 2017

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Overheid en commerciële ICT-bedrijven: het is niet echt een gelukkig huwelijk. Toch hebben beide partijen elkaar nodig. Hoe is het wederzijds vertrouwen te herstellen?

reacties: 2

lees meer

- - - - -

Wootje haken

door: Peter Lievense, 28 september 2017

Peter Lievense

Twee quickscans moesten aantonen dat de implementatie en uitvoering van de Wet open overheid ui de klauwen zouden lopen. Maar hoe vluchtig en vooropgezet waren die quickscans?

lees meer

- - - - -

Bouwen met vertrouwen

door: Bas Eenhoorn, 28 september 2017

We kunnen wel blijven wijzen naar elkaar met missers uit het verleden, maar we moeten nu voorwaarts! Ten dienste van de burgers en bedrijven in de informatiemaatschappij.

reacties: 1

lees meer

- - - - -

Een digitaal ontmoetingsplein

door: Larissa Zegveld, 27 september 2017

In de wijze van denken over informatievoorziening moet bij de overheid de knop om. We gaan van het ontwikkelen van IT voor de overheid naar het ontwikkelen van IT voor de samenleving.

lees meer

- - - - -

Als CISO kijk ik soms weg…

door: Youri Lammerts van Bueren, 26 september 2017

Youri Lammerts van Bueren

De CISO heeft, als het gaat om het iBewustzijn van de medewerkers, een aparte en belangrijke rol. Observeren, luisteren, belonen en af en toe even wegkijken…

lees meer

- - - - -

Technologie overkomt ons niet

door: Arjen Gerritsen, 21 september 2017

Arjen Gerritsen - gemeente Almelo

Willen we zoveel mogelijk digitaliseren, of willen we een persoonlijke dienstverlening die dichtbij onze inwoners en ondernemers staat?

reacties: 1

lees meer

- - - - -

Scheiding beleid/uitvoering

door: Dirk-Jan de Bruijn, 19 september 2017

Dáárom dat we als Nederland scoren in het buitenland: omdat we met dat ‘polderen’ een hele community hebben ontwikkeld waarin de uiteindelijke gebruikers een rol van betekenis vervullen.

lees meer