De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
weblog
Cijfers over opmars platformbedrijven
door: Martijn Arets, 15 augustus 2022

De Kamer van Koophandel signaleert in haar Trendrapportage een enorme toename van de platformconstructie. Ik verwacht dat het werkelijk aantal freelancers dat werk vindt via platformbedrijven vele malen hoger is. De KvK biedt mooie en leuke inzichten, maar hun cijfermateriaal zou ik niet meenemen als ‘de waarheid’ in het schrijven van beleid.
Rechter, eis van overheid professionaliteit bij het zoeken naar stukken
door: Caroline Raat, 26 juli 2022

Een aantal zaken die niet geregeld was in de Wob zijn ook niet terug te vinden in de Wet open overheid (Woo). Een ervan is de manier waarop met een informatieverzoek moet worden omgegaan, in juridische zin, maar vooral in het zoeken naar informatie. Dat is een gemiste kans, omdat hier veel winst valt te behalen.
reacties: 3
Bevolkingsverbetering
door: Piek Visser-Knijff, 21 juli 2022

Sjaak Lentz wilde met persoonskaarten een papieren weerslag krijgen van de mensen. Zijn registratiesysteem heeft desastreuze gevolgen had voor joden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe zorgen we ervoor dat digitale profielen geen apart leven gaan leiden en belangrijker worden dan mensen van vlees en bloed?
Warme overdracht in publieke dienstverlening
door: Jan Willem Boissevain, 11 juli 2022

Tijdens de ‘Dag van de Publieke Dienstverlening’ gingen Kamerleden met uitvoeringsorganisaties en beleidsambtenaren in gesprek om te kijken hoe de publieke dienstverlening verbeterd kan worden. Aan de vooravond presenteerden UWV en SVB hun knelpuntenbrieven. Die knelpunten zijn concreet beschreven, maar de oplossingen bieden nog weinig perspectief.
Hoe verzilveren we die data?
door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 juli 2022

Data, dát is absoluut ons nieuwe goud! Maar, de praktijk blijkt weerbarstig. Want het gaat hier niet over zomaar een projectje wat je even tussen de soep en de aardappels fikst. Nee, het gaat hier over een complexe systeemtransitie. Het vergt organisatie- of sectoroverstijgend én netwerkgeoriënteerd denken. Maar ook een systeeminnovatie valt te managen!
Het is geen keuze - beveilig die digitale ramen!
door: Nathan Ducastel, 5 juli 2022

Wellicht staat u op het punt om naar uw vakantiebestemming te vertrekken. Koffers gepakt, paspoort gecheckt, ramen en deuren op slot. Want inbrekers geven we vanzelfsprekend zo min mogelijk kans. Waarom is het geen gewoonte om de digitale ramen te controleren voordat we op vakantie gaan? Terwijl digitale risico’s net zo groot zijn en bovendien kunnen doorwerken in het fysieke domein.
Nationaal Data Center
door: Christian Verhagen, 30 juni 2022

De stikstofopgave leidt tot een stevige discussie. Het gaat daarbij vaak niet over de politieke keuzes, maar over de vraag of de feiten überhaupt wel kloppen. Ook wordt regelmatig ‘eigen’ data gepresenteerd als feit om het eigen politieke standpunt te onderbouwen. Hoogste tijd om data naar de politiek te brengen en een Nationaal Data Center te openen in de Tweede Kamer.
3 grijze wolken boven een zonnig digitaal landschap
door: Kees Verhoeven, 28 juni 2022

De zomer is lekker zonnig begonnen. Met het regeerakkoord en de hoofdlijnenbrief van het kabinet worden uiterst hoopvolle stippen op de horizon geplaatst. Maar intussen trekken zich toch ook wat grauwgrijze wolken samen boven het digitale landschap van Nederland. Bij wijze van zomeroverdenking licht ik er drie uit.
Commissie Digitale Zaken moet aan de handrem Omgevingswet trekken
door: Arda Gerkens, 25 juni 2022

De Omgevingswet heeft doorzettingsmacht nodig. Als de politiek haar controlerende taak op het ICT gebied serieus wil nemen, dan zou de commissie Digitale Zaken nu aan de handrem moeten kunnen trekken. Zonder die doorzettingsmacht zal ook deze commissie geen falende projecten voorkomen.
Plan Europese Commissie leidt tot privatisering van opsporing en handhaving
door: Michiel Steltman, 9 juni 2022

Het nieuwste wetsvoorstel van de Europese commissie geeft de overheid de plicht en mogelijkheden om versleutelde digitale gesprekken en chats te scannen om kindermisbruik op te sporen. Klinkt goed toch? Een schoon internet, vrij van online narigheid? Er zitten goede kanten aan dit voorstel. Maar ook is er een ongekende inzet op privatisering van opsporing en handhaving.
Van 'gesloten mits' naar 'open tenzij'
door: Afelonne Doek, 7 juni 2022

De erkenning van het belang van een mate van vertrouwelijkheid mag niet leiden tot verminderde openbaarheid van informatie. Wees open over het belang van vertrouwelijkheid en welke informatie uit het proces niet meteen openbaar kan worden en om welke redenen. Wat mij betreft gaan we van ‘gesloten mits’ naar ‘open tenzij’.
Tweede Kamer, open de hack-black-box!
door: Kees Verhoeven, 2 juni 2022

Nederland gebruikt zeer dubieuze hacksoftware van het Israëlische bedrijf NSO, schrijft de Volkskrant. Dit is geen verrassing. Het echte nieuws is dat de Tweede Kamer niets doet om de hackende overheid te begrenzen. Stop met oppervlakkig gedoe over Nokia-sms’jes van Rutte, verdiep je in de wereld van het hacken en bescherm zo de smartphones van alle Nederlanders.
Big Tech-feestje
door: Sander Klous, 31 mei 2022

‘Brussel richt de Bazooka op Big Tech’ en ‘Grote oorlog tegen Big Tech’. De koppen in de media liegen er niet om: politici van links tot rechts willen wet- en regelgeving om de invloed van grote technologiebedrijven in te perken. ‘Het Big Tech-feest is voorbij’, zo lezen we ook. Klinkt serieus, maar klopt het ook? Laten we voorkomen dat onze compromissen onbedoeld juist leiden tot een feestje voor Big Tech.
Controle over de cloud: complex maar cruciaal
door: Kees Verhoeven, 23 mei 2022

De ‘wolk’ van zeekabels, datacenters en glasvezelnetwerken is inmiddels onmisbaar geworden in ieders leven. Zonder cloud geen digitale samenleving. Regulering is nodig, maar overregulering is niet de oplossing. Laten we de cloud beschouwen als een schakelketting, of beter nog: als een keten van aanbieders en afnemers.
Maatwerkplaats
door: Jan Willem Boissevain, 23 mei 2022

“De overheid moet allereerst het werk goed doen. Steeds vaker horen we dat de overheid dan meer maatwerk moet bieden. Maar maatwerk is geen oplossing voor slecht beleid.” Schrijft de Nationale Ombudsman in haar jaarverslag ‘De burger kan niet wachten’. De ombudsman roept op beleid en uitvoering te ontwerpen vanuit het perspectief van de burger.
reacties: 1