door: Redactie iBestuur, 8 februari 2021
Op 4 februari 2021 vond een live interview plaats met Marieke van Wallenburg, directeur-generaal Overheidsorganisatie, en Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid VWS, over ICT-inkoop en open source beleid bij de overheid. Een open gesprek onder leiding van Arjan Widlak, Stichting Kafkabrigade, met als insteek: hoe stuur je als bestuurder op deze beleidslijn?
webinar
lees meer
Actieve openbaarmaking binnen de overheid
door: Frits de jong, 14 december 2020
Actieve openbaarmaking. Het is een nobel streven, maar wat betekent het in de praktijk? Hoe ga je als Rijksoverheid bijvoorbeeld om met de meer dan miljard mails die je jaarlijks te verstouwen krijgt? En wat is straks de rol (en de kracht) van de Woo (de Wet open overheid)? Tijdens de Dag van de Actieve Openbaarmaking stonden dit soort vragen en issues centraal. Conclusie: er worden binnen de overheid flinke stappen gezet, maar er zijn ook nog de nodige beren op de weg. Een korte impressie van het ochtendprogramma.
data en ai
lees meer
7 december 2020
Hoe zorg je ervoor dat je blijft innoveren, terwijl je elkaar niet fysiek kunt ontmoeten? Hoe draag je hier zelf aan bij? Bij IBM hebben ze hier de nodige ervaring mee bij onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken in België, Royal BAM, RWS en Tennet. In het webinar van 1 december introduceerden ze de ‘Garagemethode’.
webinar
lees meer
door: Redactie iBestuur, 13 november 2020
In een recente Kamerbrief liet staatssecretaris Raymond Knops (BZK) weten dat ‘software die met publieke middelen is ontwikkeld, zoveel mogelijk aan de samenleving moet worden teruggegeven’. Maar wat betekent die oproep, wat is er met open source software te winnen? En wat moet er gebeuren wil overheidssoftware publieke software kunnen zijn? Over deze en andere vragen ging het tijdens het iBestuur Thuisdebat #8 van donderdag 12 november.
thuisdebatten
lees meer
door: Redactie iBestuur, 12 november 2020
Hoe succesvol zijn shared service diensten? Wat zijn de ‘do’s and dont’s’? Wat kunnen we leren van de ontwikkelingen in Engeland? Daarover ging de (Engelstalige) iBestuur Thuisdebat Special, dat op woensdag 11 november werd gehouden en georganiseerd was in samenwerking met Pegasystems. Duidelijk werd onder meer dat de aanpak en de focus in Engeland verschilt met die in Nederland.
thuisdebatten
lees meer
5 november 2020
Op donderdag 12 november hield het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in samenwerking met stichting Kafkabrigade en iBestuur, een online debat over de mitsen en maren voor het vrijgeven van broncode.
archief bijeenkomsten
lees meer
5 november 2020
Vrijwel alle organisaties binnen de overheid maken momenteel de omslag van een traditioneel IT naar een API-ecosysteem. Er is API beleid, een API strategie en een Kennisplatform API’s. Op dinsdag 3 november Frank Terpstra (Geonovum) en Gino Laan (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) praatten deelnemers bij over de activiteiten, resultaten en de plannen voor de toekomst.
webinar
lees meer
Terugblik iBestuur Thuisdebat #7
door: Redactie iBestuur, 9 oktober 2020
Binnen de overheid is de beleidscyclus (“Wie is er niet mee groot geworden?”) een bekend verschijnsel. Maar in hoeverre biedt deze vorm nog voldoende houvast in een maatschappij waar data een steeds grotere rol speelt? Moeten we niet toe naar een andere cyclus en zo ja, wat is het alternatief? Daarover ging, onder leiding van beleidsambtenaar Wouter Welling, het iBestuur Thuisdebat (#7) op donderdag 8 oktober met Paul Strijp, Karin Akkers, Jaring Hiemstra en Frans Feldberg.
thuisdebatten
lees meer
30 september 2020
Op donderdag 8 oktober vond het zevende iBestuur Thuisdebat plaats. Thema van het zesde debat was ‘Van beleids- naar datacyclus’. De beleidscyclus heeft afgedaan, zo wordt gezegd, maar wat is het alternatief?
archief bijeenkomsten
lees meer
16 september 2020
Ons tweede online college is bedoeld voor overheden die werk willen maken van online inwonersparticipatie. De Omgevingswet draagt de belofte van participatie in zich. Inwoners moeten mee kunnen praten over omgevingsvisies. Nieuwe technologieën als AI bieden mogelijkheden voor digitaal participeren, echter is dit nogal eens een loze belofte. Het moet goed ingebed worden in de beleidscyclus. Daarbij moeten gemeenten de wereld van digitale geodata eigen moeten maken.
colleges
lees meer
9 september 2020
Video van 60 minuten met drie specialisten op het gebied van beleidsontwikkeling, ruimtelijke wetenschappen en datagedreven werken. Te bekijken via persoonlijke aanmelding.
colleges
lees meer
iBestuur Thuisdebat Special
door: Frits de Jong, 3 juli 2020
Als het aan de deelnemers van het iBestuur Thuisdebat Special ligt, heeft de coronacrisis niet alleen geleid tot veel (persoonlijk) leed, grote (financiele) schade en andere ellende, maar heeft het ook positieve dingen opgeleverd. Zoals de digitale versnelling binnen de samenleving en de overheid met name. Volgens de deelnemers aan het debat is het zaak nu niet terug te vallen in oude patronen, maar de versnelling vast te houden.
thuisdebatten
reacties:
lees meer
Ontbijtbijeenkomst Future Lab
2 juli 2020
Op woensdag 1 juli hielden iBestuur en het Rijksprogramma Duurzaam Digitale informatievoorziening (RDDI) in Den Haag (Nieuwspoort) een ontbijtbijeenkomst over het thema ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’. Bij de overheid is digitale informatie goud voor de organisatie zelf, maar ook voor de samenleving. Maar dan moet de informatiehuishouding hier wel op aangesloten zijn.
overheid in transitie
lees meer
Terugblik iBestuur Thuisdebat #6
door: Frits de Jong, 26 juni 2020
Moet de overheid in deze coronatijd op de rem trappen als het gaat om het digitalisering, of is het een reden om juist een tandje bij te schakelen? En hoe groot moet de rol van ‘Den Haag’ zijn op dit thema? En welke obstakels komen we tegen op het pad van de digitalisering? Onder leiding van Michiel Steltman discussieerden Jan Middendorp, Daan Rijsenbrij en Zsolt Szabo in het zesde iBestuur Thuisdebat over deze vragen.
thuisdebatten
reacties:
lees meer
18 juni 2020
Op woensdag 1 juli hielden iBestuur en het Rijksprogramma Duurzaam Digitale informatievoorziening (RDDI) een ontbijtbijeenkomst over het thema ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’.
archief bijeenkomsten
lees meer