zoeken binnen de website

nieuws

Techbedrijven willen versoepeling veiligheidstoets bij investeringen

door: Redactie iBestuur, 8 december 2022

Nederlandse techbedrijven maken bezwaar tegen de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames die volgend jaar ingaat. Met de wet wil de overheid checken of een investeerder geen gevaar voor de nationale veiligheid vormt. Volgens brancheverenigingen leidt een strenge uitvoering van de wet tot minder investeringen uit het buitenland.

lees meer

Webcertificaten overheid tijdens Sinterklaas-weekend vervangen

door: Sjoerd Hartholt, 7 december 2022

Honderden overheidsorganisaties hebben op het laatste moment hun aflopende webcertificaten succesvol vervangen. De geldigheid ervan stopte maandag 5 december. Vrijdag 2 december hadden zo’n 330 overheidsorganisaties de overstap nog niet voor elkaar, waaronder Defensie en Politie. Wie certificaten van bedrijfsprocessen niet veiligstelt is niet meer zeker van continuïteit van dienstverlening.

lees meer

Tijdelijke wet cyberoperaties naar de Tweede Kamer

door: Redactie iBestuur, 7 december 2022

De tijdelijke wet cyberoperaties biedt inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer mogelijkheden om in te grijpen, bijvoorbeeld om het internetverkeer af te tappen. Zo kunnen inlichtingendiensten straks digitale dreigingen vanuit onder andere Rusland en China, beter monitoren en sneller adequate tegenmaatregelen nemen, vinden de ministers van BZK en Defensie.

lees meer

Gemeenten willen uitstel Omgevingswet

door: Redactie iBestuur, 5 december 2022

Gemeenten gaan niet mee met de nieuwe invoeringsdatum van 1 juli 2023. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG op 2 december jl. stemde 94 procent van de leden voor de motie dat er minimaal zes maanden moeten liggen tussen het moment dat de Eerste Kamer besluit over de Omgevingswet en de datum van invoering.

lees meer

Hof van Twente sleept IT-bedrijf voor de rechter na hack

door: Eveline Meijer, 1 december 2022

Gemeente Hof van Twente wil de schade van de veelbesproken hack in 2020 verhalen op de ict-leverancier. Volgens de gemeente leverde het bedrijf een wanprestatie. Switch IT stelt daarentegen dat de gemeente fouten heeft gemaakt. Hackers deden vanaf oktober 2019 al tienduizenden inlogpogingen per dag. Switch IT miste die signalen echter.

lees meer

Nederland werkt mee in 3 'Large Scale Pilots' Digitale Identiteit

door: Redactie iBestuur, 28 november 2022

Eind dit jaar wil de Europese Commissie de eerste versie van de technische specificaties en standaarden voor een Europese Digitale Identiteit publiceren. Dan starten ook vier ‘grootschalige pilots’. Nederland sluit zich aan bij 3 van de 4 consortia die in het kader van de ‘Large Scale Pilots’ de Europese Digitale Identiteit gaan testen in belangrijke ‘use-cases’.

lees meer

Kabinet presenteert Strategie Digitale Economie

door: Redactie iBestuur, 23 november 2022

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft de Strategie Digitale Economie naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze wil gaan werken aan een weerbare, ondernemende, vernieuwende en duurzame digitale economie, waarin iedereen in Nederland mee kan doen. Deze missie is uitgewerkt in een vijftal pijlers.

lees meer

Gaat de Rijksoverheid stoppen met Facebook?

door: Redactie iBestuur, 20 november 2022

Na een zogeheten Data Protection Impact Assessment (DPIA) overweegt de rijksoverheid te stoppen met Facebook. Onderzoekers vonden maar liefst zeven hoge risico’s bij de gegevensverwerking. Het bedrijf moet maatregelen nemen om de zorgen van het Rijk weg te nemen.  Facebook verzet zich en noemt het rapport ‘onnauwkeurig’.

lees meer

Queeny Rajkowski is 'Meest digibewust Kamerlid 2022'

door: Redactie iBestuur, 18 november 2022

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski is tijdens het ECP Jaarfestival uitgeroepen tot het ‘Meest Digibewuste Kamerlid 2022’. Juryvoorzitter Tineke Netelenbos roemde niet alleen haar inhoudelijke kennis, maar ook haar energie en het feit dat ze aandacht heeft voor zowel cyberveiligheid, als voor de kansen van innovatie.

lees meer

Veel websites van overheden nog altijd slecht beveiligd

door: Redactie iBestuur, 17 november 2022

Uit de laatste meting van Forum Standaardisatie blijkt dat slechts 53% van alle domeinnamen voldoet aan alle verplichte standaarden voor informatieveiligheid. Voor e-mail is dat percentage nog lager: slechts 44 procent voldoet aan de afspraken. Voor het eerst werd met een grotere set overheidsdomeinnamen gemeten.

lees meer

D66 Lisa van Ginneken stopt met Twitter

door: Redactie iBestuur, 17 november 2022

Lisa van Ginneken, meest digibewust Kamerlid 2021, stopt met het sociale medium Twitter. Volgens haar is het geen plek van gesprek, maar van haat. Twitter-discussies sijpelen vrijwel altijd door naar talkshowtafels, krantenpagina’s en Kamerdebatten. En zo bepaalt Twitter ons maatschappelijk debat met een verdienmodel gebaseerd op tegenstellingen.’

lees meer

AP: Stimuleer Europese Cloud-initiatieven

door: Redactie iBestuur, 15 november 2022

Het kabinetsplan om overheidsdata op te slaan bij commerciële clouddiensten brengt grote risico’s met zich mee, schrijft de Autoriteit Persoonsgevens in een brief aan de staatssecretaris. Opslag van data bij een Europees bedrijf zou qua privacy de beste keuze zijn. Veel cloudaanbieders zijn echter Amerikaans, de staatssecretaris zou Europese alternatieven moeten stimuleren.

lees meer

NIB2-richtlijn door Europees parlement goedgekeurd

door: Alexander Leeuw, 14 november 2022

Het Europees Parlement heeft de nieuwe Europese cyberwet, de NIB2-richtlijn, goedgekeurd die burgers beter moet beschermen tegen cyberaanvallen. De wet is een update van een eerdere, inmiddels gedateerde richtlijn. Er komen strengere eisen en meerdere sectoren zullen met de wet rekening moeten houden

lees meer

Amsterdam sluit zich aan bij Public Spaces

door: Redactie iBestuur, 13 november 2022

De gemeenteraad in Amsterdam nam vorige week een motie aan van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker, waarin werd opgeroepen om aan te sluiten bij PublicSpaces, een coalitie van onder meer publieke organisaties die zich los willen maken van de technologie van grote techreuzen.

lees meer

Vakmanschap en lifecyclemanagement grootste hordes bij ICT-plannen rijk

door: Redactie iBestuur, 9 november 2022

Digitale ambities genoeg in de IV-plannen van departementen. Maar er zijn twee belangrijke hordes te nemen, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in haar Kamerbrief over rijksbrede beschouwing op de meerjarige, departementale informatieplannen. Hoe vinden we gekwalificeerd personeel en hoe krijgen we grip op de digitale landschappen?

lees meer