zoeken binnen de website

nieuws

Tijdlijn Europese wet- en regelgeving digitalisering

door: Redactie iBestuur, 22 maart 2023

De Europese digitale regeltrein dendert voort. Voor veel overheidsorganisaties is het een hele opgave op alle Europese beleidsvoorstellen over digitalisering te volgen en te vertalen naar de eigen beleidsaanpak. Het Kenniscentrum Europa Decentraal ontwikkelde een tijdlijn waarin alle wetgeving netjes op een rijtje staat.

lees meer

Handboek quantumcommunicatie voor overheden

door: Redactie iBestuur, 21 maart 2023

TNO, CWI en AIVD verwachten dat datasets die nu versleuteld worden opgeslagen over enkele jaren niet meer als veilig kunnen worden beschouwd. Kwantumcomputers zijn dan mogelijk al al krachtig genoeg om cryptografische standaarden te breken. Op 4 april verschijnt een handboek over veilige quantumcommunicatie.

lees meer

Deventer gaat bestemmingsplannen controleren met drones

door: Redactie iBestuur, 20 maart 2023

De gemeente Deventer gaat drones inzetten op bestemmingsplannen te controleren. Dit verhoogt de controle- en detectiekans en heeft daarmee een preventieve werking, zegt de gemeente. De kosten voor de opleiding en het aanschaffen van een drone bedragen volgens de gemeente 10.000 euro.

lees meer

Testomgeving voor Gaia-X clouddiensten in mei 2023 klaar

door: Redactie iBestuur, 17 maart 2023

De Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF en AMS-IX gaan samen een nationale Gaia-X testomgeving bouwen. Cloudbedrijven kunnen er onderzoeken hoe ze kunnen voldoen aan de Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van Gaia-X. De verwachting is dat de testomgeving in mei 2023 operationeel is.

lees meer

Cyber Resillience Act in volgende fase ondanks kritiek bedrijven

door: Thijs Doorenbosch, 16 maart 2023

Ondanks forse kritiek uit de IT-wereld op de Cyber Resilience Act (CRA) lijkt de Europese Commissie toch door te willen zetten met deze verordening. Daarmee dreigt Europa een no-go-zone te worden voor softwareontwikkelaars van buiten het continent en wordt een molensteen om de nek van Europese softwaremakers gelegd, vrezen ingewijden.

lees meer

"IT provincies heeft politieke aandacht nodig, maar niet té veel"

door: Sjoerd Hartholt, 16 maart 2023

De verkiezingen van gisteren brengen op bestuurlijk vlak de nodige verschuivingen aan in de provinciale politiek. De vraag rijst of er, gezien de beperkte aandacht voor IT-uitdagingen in de programma’s wel genoeg bestuurlijke prioriteit is voor diverse IT-uitdagingen. Marten Tilstra, programmamanager Interprovinciale Digitale Agenda heeft er vertrouwen in.

lees meer

Omgevingswet per 1 januari 2024 van kracht

door: Martin Hendriksma, 14 maart 2023

Een krappe meerderheid in de Eerste Kamer stemde vanmiddag voor invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Gemeenten en provincies drongen al maanden aan op een snelle invoeringsdatum. De oppositie wilde eerst meer zekerheid over de staat van het digitale stelsel, maar kreeg daarvoor niet genoeg stemmen bij elkaar.

lees meer

Afhankelijkheid van de techreuzen neemt toe

door: Redactie iBestuur, 13 maart 2023

Terwijl de Tweede Kamer bezwaren aantekent tegen de invloed van Amerikaanse cloudleveranciers bij de rijksoverheid, neemt de afhankelijkheid van Amerikaanse techreuzen Microsoft en Google bij Nederlandse organisaties in het algemeen juist sterk toe. Het aantal grote contracten blijkt in 2022 verdubbeld.

lees meer

Dashboard Digitoegankelijkheid: overheid moet achterstand inhalen

door: Redactie iBestuur, 10 maart 2023

4,5 miljoen mensen hebben problemen met het gebruiken van websites en apps van de overheid. 16 maart wordt een dashboard gelanceerd dat in één overzicht laat zien hoe toegankelijk de websites en apps van de overheid zijn. 25 procent van de geregistreerde websites en apps voldoen nog niet aan de wet rond digitale toegankelijkheid.

lees meer

Eerste Kamer nog kritisch over invoering Omgevingswet

door: Martin Hendriksma, 8 maart 2023

Het commentaar van de Raad van State op de staat van het Digitale Stelsel Omgevingswet is ‘te serieus om onweersproken te laten’, erkende minister De Jonge gisteren in wat eigenlijk het finale debat over de Omgevingswet in de Eerste Kamer had moeten worden. Hij zal er binnen een week per brief op reageren.

lees meer

Rijk wil digitale toegankelijkheid verplichten bij IT-aanbestedingen

door: Redactie iBestuur, 7 maart 2023

PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gaat toegankelijkheidseisen toevoegen aan het sectordossier. Alle inkopers van de overheid krijgen een set met eisen die ze kunnen stellen aan toegankelijkheid bij aanbestedingen.

lees meer

De zeven IT-uitdagingen voor provincies in partijprogramma's

door: Sjoerd Hartholt, 7 maart 2023

Provincies wachten grote uitdagingen, zoals de software van de Omgevingswet, nieuwe security-wetgeving en algoritmeregisters. In partijprogramma´s komen IT-dossiers zoals security, aanbestedingen en algoritmen echter weinig aan bod. iBestuur, AG Connect en Binnenlands Bestuur analyseerden 144 provinciale partijprogramma’s.

lees meer

VS gaat techbedrijven meer verantwoordelijk maken voor cybersecurity

door: Eveline Meijer, 6 maart 2023

De Amerikaanse regering wil de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van cyberaanvallen meer bij (grote) techbedrijven neer gaan leggen. Dat blijkt uit de nieuwe National Cybersecurity Strategy die het Witte Huis donderdag heeft gepresenteerd. In het document ligt ook een grotere focus op ransomware.

lees meer

Europese Commissie presenteert voorstel voor digitaal rijbewijs

door: Sjoerd Hartholt, 3 maart 2023

De Europese Commissie heeft 2 maart jl. een voorstel gepresenteerd voor de invoering van een digitaal rijbewijs dat in de hele EU geldig is. Het vervangen of verlengen van een rijbewijs moet daarmee eenvoudiger worden. Het plan vraagt om vergaande afspraken en digitale samenwerking tussen de EU-lidstaten.

lees meer

AP verscherpt toezicht op Eindhoven om privacyrisico’s

door: Redactie iBestuur, 2 maart 2023

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat het toezicht op Eindhoven intensiveren omdat de gemeente niet goed omgaat met persoonsgegevens. Datalekken worden niet of niet op tijd gemeld, verplichte scans op privacyrisico’s nagelaten en persoonsgegevens te lang bewaard.

lees meer