zoeken binnen de website

nieuws

Brancheorganisaties: Digitale kabinetsplannen gebaseerd op verouderde agenda's

door: Redactie iBestuur, 29 maart 2022

Goed dat het kabinet in toenemende mate aandacht heeft voor verdergaande digitalisering, maar de plannen zijn volgens brancheverenigingen in de digitale infrastructuur en netbeheer te veel gebaseerd op verouderde digitale agenda’s, terwijl de digitale ontwikkelingen voortrazen. In een brief aan het kabinet dringen ze aan op intensivering van het beleid.

lees meer

Investeringen digitale transformatie coronaherstelfonds naar Tweede Kamer

door: Redactie iBestuur, 28 maart 2022

Het kabinet heeft de Tweede Kamer een eerste plan voorgelegd wat het wil gaan doen met de Europese miljarden die bedoeld zijn voor herstel na de coronacrisis. Digitale transformatie is een van de pijlers in het plan. Deze projecten staan op de wishlist. Het definitieve plan wordt in juni aan de Kamer gepresenteerd.

lees meer

Kan het duurzamer met datacenters?

door: Redactie iBestuur, 28 maart 2022

Datacenters staat onder zowel politieke als financiële druk. De Eerste Kamer riep het kabinet vorige week op om de komst van het megadatacentrum in Zeewolde tegen te houden. En de huidige energieprijzen dwingen de datacenters tot uitstel van investeringen, onder andere in nieuwe technieken die tot minder energieverbruik moeten leiden.

lees meer

EU-akkoord over nieuwe spelregels Big Tech

door: Redactie iBestuur, 25 maart 2022

Het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn 24 maart jl. akkoord gegaan met de Digital Markets Act (DMA). Door deze nieuwe Europese wetgeving moeten grote techbedrijven aan strengere wetgeving voldoen. ‘Een nieuw tijdperk van techregulering’, zo typeert EP-lid Andreas Schwab het akkoord. Het is de bedoeling dat de regels eind dit jaar of in 2023 ingaan.

lees meer

Strengere inkoopvoorwaarden voor tech uit China?

door: Redactie iBestuur, 25 maart 2022

Staatssecretaris Van Huffelen van Digitale Zaken wil onderzoeken of strengere inkoopvoorwaarden gesteld kunnen worden voor hardware en software van niet-Europese makelij, met name uit landen die bekend zijn met een offensief cyberprogramma (spionage/hacking), zoals China. Aanleiding zijn zorgen over mogelijke spionage door de Chinese overheid via camera’s.

lees meer

EU werkt aan toolbox digitale identiteit

door: Redactie iBestuur, 23 maart 2022

Europa ontwikkelt een ‘raamwerk voor een Europese Digitale Identiteit’ die grensoverschrijdend ingezet kan worden. Ambtenaren en experts werken op dit moment aan de Nederlandse inbreng voor een toolbox die de implementatie van dit raamwerk gaat ondersteunen. De toolbox wordt naar verwachting eind dit jaar worden gepubliceerd.

lees meer

Cybersecurity: met simulaties vooruitkijken

door: Redactie iBestuur, 22 maart 2022

Een securitymaatregel heeft vaak gevolgen op hardwareniveau, voor leveranciers en voor het personeel. Daarmee heb je een heel divers palet aan bedrijfskundige vraagstukken om te begrijpen. Deze complexe vraagstukken kun je met een simulatie aan het licht brengen. Sander Zeijlemaker pleit voor slimmere investeringen.

lees meer

Overheid gaat aftapbaarheid van chatdiensten onderzoeken

door: Redactie iBestuur, 21 maart 2022

De rijksoverheid gaat onderzoeken of chatdiensten als WhatsApp en Signal aftapbaar gemaakt kunnen worden. Die kennen nu geen wettelijke medewerkings- en aftapbaarheidsverplichtingen, zoals aanbieders van openbare telecommunicatiediensten en –netwerken. Politie, OM en inlichtingendiensten worden hiermee beperkt in de uitvoering van hun werk.

lees meer

Overheden zelf verantwoordelijk voor waarborg mensenrechten bij inzet AI

door: Alexander Leeuw, 15 maart 2022

Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de toetsing van de inzet van AI. ‘In elke fase van de levenscyclus (ontwerpen, bouwen, testen, gebruiken en monitoren) van AI-systemen moet aandacht zijn voor de mensenrechten,’ schrijft minister van BZK Bruins Slot in antwoord op Kamervragen over Rotterdams algoritmegebruik.

lees meer

Vooruitblik iBestuur Magazine april: Laat Big Tech zich temmen?

door: Redactie iBestuur, 14 maart 2022

In Brussel wordt de laatste hand gelegd aan twee wetten die de dominantie van Big Tech moeten intomen en die burgers en grondrechten online moeten beschermen: de Digital Markets Act en de Digital Services Act. “Iedereen vindt dat er wetgeving moest komen, maar in hoeverre we bijvoorbeeld aan de verdienmodellen van Big Tech gaan tornen, daarover verschillen we van mening”, stelt Europarlementariër Kim van Sparrentak.

lees meer

Brief over digitaliseringsstrategie naar Tweede Kamer

door: Redactie iBestuur, 9 maart 2022

Het kabinet wil dat grote techbedrijven meer doen om discriminatie, polarisatie en bedreiging van de democratie tegen te gaan. Publieke waarden en het perspectief van gebruikers moeten centraal staan. De overheid gaat normerend optreden om die publieke waarden te bewaken. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Digitalisering) in een brief aan de Tweede Kamer.

lees meer

Gemeenteraadsverkiezingen: te weinig ambitie en kennis van digitalisering

door: Sjoerd Hartholt, 7 maart 2022

IT-kosten, inkoopbeleid, cybersecurity: bij vrijwel alle partijen wordt IT amper benoemd. Dat blijkt onderzoek van Fontys Hogescholen onder programma’s van lokale partijen van de 44 grootste gemeenten. “Dit is na twee jaar pandemie waarin Nederland volledig online is gaan functioneren onbegrijpelijk. Het is juist een prachtige kans om juist meer te investeren in een digitale infrastructuur.”

lees meer

AIVD en de MIVD krijgen mogelijk meer digitale surveillance bevoegdheden

door: Redactie iBestuur, 7 maart 2022

Het kabinet grijpt de de situatie in Oekraïne aan om de bevoegdheden van de inlichtingendiensten in Nederland uit te breiden. Dat blijkt uit een nog geheim wetsvoorstel dat de Volkrant ingezien heeft. De diensten zouden onder de huidige wetgeving niet snel genoeg kunnen handelen bij digitale dreigingen.

lees meer

Lisa van Ginneken is IT-politicus van het jaar 2021

door: Redactie iBestuur, 3 maart 2022

De lezers van AG Connect hebben Lisa van Ginneken (D66) verkozen tot IT-politicus van 2021. Het Tweede Kamerlid ontving 481 (33 procent) van de 1.460 stemmen en bleef daarmee de overige zes genomineerden ruimschoots voor. Het belang van IT voor de hele maatschappij is volgens haar evident: “IT doorkruist alles”.

lees meer

Beste protestslogan 2021

door: Redactie iBestuur, 28 februari 2022

Digitaal activisme, online protest, desinformatie; het is een grote rol gaan spelen in de samenleving. En heeft daarmee invloed op de democratie. Tegenover die relatief nieuwe tools moeten we inzichten en middelen bedenken om de democratie te beschermen. Met de Verkiezing van de beste Protestslogan wil Rudy van Belkom een discussie stimuleren over onze democratie.

lees meer