zoeken binnen de website

nieuws

Gratis veilige wifi in gemeente Den Haag

door: Redactie iBestuur, 5 september 2022

Den Haag wil op veel plaatsen in de stad gratis veilige wifi aanbieden. “Veilig internetten moet de norm zijn”, aldus wethouder Bruines. Voor het brede publiek wordt Publicroam ingezet, op scholen is Eduroam beschikbaar en op locaties van de overheid is dit Govroam. Den Haag is hiermee de eerste gemeente die deze drie vormen van wifi aanbiedt.

lees meer

Race- en IT-innovatie in de Formule 1

1 september 2022

Behalve technische innovatie voor een licht en toch stevig chassis, hittebestendige rubberbanden, wrijvingsvrije verf en meer materiaalkunde is de F1 ook een broedplaats voor ICT-innovatie. In Zandvoort stromen dit weekend vele realtime data van rondracende wagens naar controlecentra, en van daar naar krachtige clouds en terug.

lees meer

Overheden mogen commerciële clouddiensten inzetten

door: Redactie iBestuur, 30 augustus 2022

Overheidsinstanties mogen onder strikte voorwaarden gebruik gaan maken van commerciële clouddiensten. Het biedt voordelen, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer, maar er zijn ook risico’s als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens en staatsgevoelige informatie.

lees meer

Minister De Jonge informeerde de Kamer onvolledig over DSO

door: Martin Hendriksma, 25 augustus 2022

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) was door later doorgevoerde wijzigingen beduidend minder stabiel dan minister De Jonge dit voorjaar aan de Eerste Kamer deed voorkomen. De senaat kreeg een te rooskleurig beeld voorgeschoteld. In de beantwoording van Kamervragen geeft hij toe dat hij de Kamerleden ‘explicieter had moeten informeren.

lees meer

Staatssecretaris vraagt input over ontwikkeling digitale identiteit

door: Redactie iBestuur, 24 augustus 2022

Het kabinet wil dat er volgend jaar een open source wallet-app beschikbaar komt voor de Europese digitale identiteit waarmee Nederlanders zich kunnen identificeren. Staatssecretaris van Huffelen wil deskundigen vanuit wetenschap, bedrijfsleven, overheden, belangenbehartigers en ook burgers hier actief bij betrekken.

lees meer

Eerste versie 'digital wallet' in 2023 klaar

door: Redactie iBestuur, 19 augustus 2022

Burgers moeten meer regie krijgen op hun digitale leven. De invoering van een digitale identiteit moet dit streven ondersteunen. Dit vormt de basis voor de Nederlandse invulling van het Europese Digitale Identiteit raamwerk (EDI stelsel). De eerste versie van de ‘wallet’ wordt open source ontwikkeld. Staatssecretaris van Huffelen wil deze in 2023 werkend hebben.

lees meer

Bestuurlijk gevecht om bouw datacenters in Ierland

door: Redactie iBestuur, 17 augustus 2022

De Ierse overheid wist in de afgelopen jaren grote techbedrijven en datacenteroperators naar zich toe te trekken. De gemeente South Dublin County stelde echter in juni een verbod op het bouwen van datacenters in. Dat wordt nu aangevochten door zowel de landelijke overheid als Echelon Data Centers.

lees meer

Amsterdam UMC pleit voor publieke regisseur gezondheidsinformatie

door: Redactie iBestuur, 15 augustus 2022

Moet de regie op de verwerking en uitwisseling van digitale gezondheidsinformatie in Nederland in handen komen van een publieke organisatie, net als in veel andere landen? Ja, zeggen onderzoekers van van het Amsterdam UMC. Een publieke regisseur kan alle belangen bewaken, inclusief die van de burger.

lees meer

Proef met een digitaal reisdocument

door: Eric de Kluis, 11 augustus 2022

Het lijkt nu nog een toekomstvisioen, maar waarschijnlijk start binnenkort al een door de Europese Commissie gefinancierde proef met een telefoon-app die het paspoort als reisdocument vervangt. Finland heeft zich aangemeld om als eerste een proefproject te gaan draaien. Nederland wil ook aan die test deelnemen.

lees meer

In coalitieakkoorden weinig aandacht voor cybersecurity

door: Redactie iBestuur, 8 augustus 2022

De woorden ‘cybersecurity’ en ‘informatieveiligheid’ komen nauwelijks in de nieuwe coalitieakkoorden van gemeenten. Dat melden onderzoekers van organisatieadviesbureau Berenschot, die 269 coalitieakkoorden onderzochten. De scores geven de indruk dat digitalisering en de schaduwzijden ervan onderbelicht blijven.

lees meer

Steeds meer zorgen over online digitale voetafdruk

door: Redactie iBestuur, 3 augustus 2022

Overheid en bedrijfsleven moeten consumenten beter informeren over het delen van hun gegevens en de mogelijkheden die dit biedt in de digitale wereld. Circa de helft van de Nederlanders (51%) maakt zich steeds meer zorgen over de veiligheid van hun online digitale voetafdruk. Europees is dit percentage zelfs 57%. Dit blijkt uit een nieuwe studie van VMware.

lees meer

VNG gaat kwartiermaker Common Ground aantrekken

door: Redactie iBestuur, 2 augustus 2022

Om de ontwikkeling naar een moderne gemeentelijke informatievoorziening te versterken wordt ‘Common Ground’ voortgezet in de vorm van een programma. Een kwartiermaker moet aan de slag om in een periode van drie maanden een voorstel voor de concrete doelen, activiteiten, wijze van sturing en financiering op te stellen.

lees meer

Routekaarten I-strategie Rijk

door: Redactie iBestuur, 27 juli 2022

Staatssecretaris van Huffelen heeft de routekaarten, behorende bij de tien thema’s van de I-strategie Rijk, deze maand aangeboden aan de Tweede Kamer. Het CIO-beraad wil de komende jaren met name aandacht schenken aan speerpunten rond drie van de thema’s: I in het hart, digitale weerbaarheid en I-vakmanschap.

lees meer

Politie heeft abonnement op data miljoenen burgers

door: Redactie iBestuur, 25 juli 2022

De politie houdt van negen miljoen mensen automatisch levensgebeurtenissen als verhuizingen, huwelijken en geboortes bij. Ook slaat ze over al deze mensen privacygevoelige gegevens als nationaliteit, adres en burgerservicenummer op. De politie zegt een juridische grondslag te hebben om bepaalde gegevens actueel te houden.

lees meer

Toepassing van IPv6 achter bij de verwachtingen

door: Redactie iBestuur, 23 juli 2022

Overheden maken misbruik van het ‘pas toe of leg uit’-beleid dat geldt voor belangrijke internetstandaarden zoals IPv6. Het heeft niet bij iedereen voor voldoende urgentie gezorgd’, concludeert Forum Standaardisatie op de website van SIDN. Alle Nederlandse overheidsorganisaties hadden IPv6 vorig jaar al moeten ondersteunen op hun websites en mailsystemen.

lees meer