zoeken binnen de website

weblog

 • Blockchain: een mythe doorbroken!

  door: Ruud Leether | 15 oktober 2019

  Ruud Leether

  Een blockchainrapport van Tilburgse onderzoekers is niet alleen weinig toegankelijk, maar roept ook vele vragen op.

weblog

 • Huiswerkcontrole!

  door: Joost Gerritsen | 14 oktober 2019

  Joost Gerritsen

  De AVG resulteert in redelijk wat huiswerk voor gemeenten met smart city-ambities, zoals het uitvoeren van een DPIA.

podium

 • Klokkenluiders zijn geen verraders, maar verdienen bescherming

  door: Rianne Verbeek , 14 oktober 2019

  klokkenluider

  De kern van democratie en een open overheid is het idee van transparantie, participatie en verantwoording. Burgers en de media moeten de overheid en bedrijven kunnen aanspreken op haar beleid en prestaties. Door de afwezigheid van politieke bescherming, zijn klokkenluiders nu aangewezen op technologische bescherming als zij misstanden willen aankaarten.

praktijk

 • Een weg door het doolhof

  doolhof

  Inwoners beter helpen als het gaat om werk en inkomen: dat is de missie van i4Sociaal. Dit samenwerkingsverband van zes gemeenten slaat de handen ineen om oplossingen te ontwikkelen waarin de inwoner, en niet de veelheid aan regelingen, het uitgangspunt is. De wethouders van Groningen en Enschede vertellen erover.

  door: Marieke Vos | 14 oktober 2019


partners

 • Snel een antwoord voor elk BRP-gegeven

  centimeter

  Gemeente Opsterland haalt uit iRapportage Overzichten verschillende selecties om interne en externe vragen te beantwoorden. iRapportage Overzichten bestaat op dit moment uit 65 standaardrapportages met BRP informatie. Daarnaast wordt er met kwartiermakers nog steeds aan uitbreiding gewerkt rondom statistische gegevens.

  artikelen: 11 oktober 2019 | partnerpagina pinkroccade


podium

Data morgana Data Morgana: visualisaties van de slimme stad

door: Rianne Riemens | 8 oktober 2019

Een breed gedragen wens in smart city projecten is om stadsleven te kunnen visualiseren en voorspellen. De stad van de toekomst lijkt het best tot leven te komen door middel van beeld, maar in hoeverre weerspiegelt het de werkelijkheid, en wie profiteert van de inzichten?

podium

verkeerslichten Het 5G-netwerk komt snel, maar wel heel stilletjes

door: Beryl Dreijer en Douwe Schmidt | 2 oktober 2019

5G heeft grote voordelen. Maar dat er geen debat is over de maatschappelijke gevolgen, baart Beryl Dreijer, privacyjurist, oud-raadslid in Velsen, en Douwe Schmidt, activist voor digitale stad bij Tada.city, zorgen.

nieuws

Loes Mulder “Ons vak is aangeven wat er kan”
1

door: Bas Linders | 3 oktober 2019

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is secretaris-generaal Loes Mulder. Dat de Rijksoverheid niet goed is aangesloten op de technologische ontwikkelingen durft ze best te zeggen. Het levert risico’s op, maar óók kansen.

bijeenkomsten

groep mensen Symposium 'De Publieksgerichte Overheid' - 20 november 2019

De overheid wil slagvaardig, klantvriendelijk, transparant en efficiënt werken. Maar tussen droom en daad staan stroperige processen en verouderde IT. Proces- en ketengericht werken kan een oplossing zijn, maar hoe implementeer je dit zodanig dat het daadwerkelijk resultaat oplevert? En is het voldoende voor de digitale transformatie waar de overheid voor staat?

podium

standaardisatie computer Common Ground: eenheidsworst of innovatieversneller?
1

door: Frans Dondorp | 30 september 2019

De VNG maakt serieus werk van Common Ground. De implementatie van dit architectuurprincipe, dat de datalaag standaardiseert en scheidt van de applicatielaag, zou een grote stap voorwaarts betekenen in de flexibilisering van het IT-landschap van lokale overheden. Maar al te rigide standaardisatie kan innovatie beperken.

nieuws

Groeipact Common Ground Het is weer koek en ei tussen Dimpact en Centric

door: Karina Meerman | 26 september 2019

Na jaren van juridische conflicten hebben coöperatieve vereniging Dimpact en ICT-leverancier Centric de strijdbijl begraven. Ze gingen zelfs een stap verder en ondertekenden beide het Groeipact Common Ground. “Klanten hebben geen baat bij partijen die elkaar de tent uitvechten.”

partners

 • Goed voorbeeld doet goed volgen

  Tjerk Venrooij

  Kennis en kennisdeling zijn abstracte begrippen en daardoor moeilijk meetbaar. Managers zien dan ook vaak alleen de gevolgen van een gebrek aan kennisdeling: lage productie, onveilige werkomstandigheden, toegenomen kosten, verlies aan klanten en ervaren professionals.

  door: Tjerk Venrooy

  weblogs: 7 oktober 2019 | partnerpagina pinkroccade


 • Programma voor AI Summit krijgt vorm

  Neo

  Op donderdag 31 oktober vindt in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch de Data en Ethiek: ❤ van AI Summit plaats. Het programma voor de bijeenkomst bestaat uit een zeer divers aanbod van inspirerende presentaties en workshops. De aanmeldingen stromen dan ook binnen.

  nieuws: 3 oktober 2019 | partnerpagina minbzk


podium

screaming girl De negatieve gevolgen van privacy-moeheid

door: Paul Ketelaar | 25 september 2019

Sinds de recente Europese Privacywetgeving (GDPR/AVG) doen organisaties er alles aan om privacy-proof te zijn. Nadeel is dat ze hun maatregelen allemaal tegelijk doorvoeren wat leidt tot een stortvloed aan irritante cookies bij het surfen. Organisaties dwingen de aandacht van consumenten voor privacy af. Je moet wel op ‘ja’ klikken, anders kan je niet verder. Hoe reageren consumenten hierop?

nieuws

Kathalijne Buitenweg ‘We laten het een beetje door de vingers glippen’
2

door: Bas Linders | 24 september 2019

Dat de Tweede Kamer zich heeft laten overhalen tot een Parlementair Onderzoek Digitale Toekomst is eigenlijk de schuld van de ‘digital champion’ van D66 Kees Verhoeven en zijn VVD-collega Jan Middendorp. Zij vinden daarbij commissievoorzitter Kathalijne Buitenweg aan hun zijde. Want digitalisering en de Tweede Kamer, dat is bepaald nog geen gelukkig huwelijk. “We zullen misschien wel pijnlijke momentjes voor onszelf blootleggen, maar daar moeten we niet bang voor zijn.”