zoeken binnen de website

nieuws

Sociaal sentiment in je eigen stad

Narrowcasting in Groningen en Amersfoort:

door: Monique van Kaam, 1 augustus 2018

narrowcasting

Op beeldschermen kijken hoe het sentiment op social media is over jouw organisatie of in realtime zicht hebben waar gevaar dreigt bij evenementen. Hoe cool is dat? Bij steeds meer gemeenten is narrowcasting het toverwoord, maar hoe magisch is het eigenlijk?

lees meer

eID: sprintwedstrijd met hindernissen

door: Peter Mom, 19 juli 2018

Tijd voor extra privacydebat eID

Overheidsorganisaties willen e-diensten leveren aan de juiste burgers. Wie online aanklopt maakt zich bekend met een elektronische identiteit. Behalve DigiD, uitgebreid naar hogere betrouwbaarheidsniveaus, kan dat straks met private authenticatiemiddelen. De stand van zaken in een complex dossier met knelpunten.

lees meer

Ruim baan voor de datatrein

door: Jet van Eeghen, 10 juli 2018

datagovernance

Drones en sensoren zijn allang geen speeltjes meer, maar apparaten die data verzamelen waar de overheid wat mee kan. Datagedreven beleidsvorming heet dat. Dat vraagt om spelregels: datagovernance. Staatssecretaris Knops van BZK wil de digitale overheid een belangrijke impuls geven met de Nationale Data Agenda. De interdepartementale klankbordgroep Data-governance heeft daarvoor de weg geplaveid.

lees meer

Schuld en boete ...op boete, op boete

door: Brigit Kooijman, 9 juli 2018

Dennis

Zo langzamerhand gaan we het allemaal zien: mensen met schulden te hard aanpakken, maakt de boel alleen maar erger. En dat terwijl we allemaal in de financiële afgrond kunnen vallen. Waar de overheid de helpende hand zou moeten toesteken, is ze als boetefabriek vaak de grootste schuldeiser. Wat ontbreekt is een brede visie op schuldenproblematiek.

lees meer

Baas in eigen patiëntendossier

door: Kitty Döppenbecker, 2 juli 2018

hand op muis

Iedere burger toegang tot zijn eigen gezondheidsgegevens – of ze nu in de computer zitten bij de specialist, huisarts, apotheek, sportschool, diëtist of gemeente. Een soort omgekeerd elektronisch patiëntendossier als het ware. Een utopie of net zo’n nachtmerriedossier als het EPD? Deze zomer komt de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) een flinke stap dichterbij.

lees meer

‘We zullen dingen anders moeten doen!'

Onze man op ICT

door: Bas Linders, 29 juni 2018

Raymond Knops

Acht maanden staat staatssecretaris Raymond Knops (CDA) inmiddels aan het roer van de digitale overheid. “Ik had al gauw door dat ik hier niet in een gespreid bedje terecht ben gekomen”. Knops staat voor de opgave de digitale dienstverlening op orde te houden, maar wil ook stap voor stap experimenteren.

lees meer

‘IoT-apparaten zijn zo lek als een mandje’

Cybersecurityprofessor Michel van Eeten:

door: Fred van der Molen, 28 juni 2018

Michel van Eeten

Het internet of things (IoT) geeft cyberdreigingen een nieuwe dimensie. Des te erger is het dat het met de beveiliging van IoT-apparaten rampzalig is gesteld. Smart-tv’s, beveiligingscamera’s, slimme espressomachines, stofzuigers; zodra er een internetaansluiting in zit, dreigt infiltratie van de botnets.

lees meer

De lastige oren van Burum

5G versus de nationale veiligheid

door: Cyriel van Rossum, 21 juni 2018

Burum

Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het bij voorbaat al legendarische 5G-netwerk; dat gaat een nieuwe digitale revolutie ontketenen. Op welke frequentie 5G zal draaien is wereldwijd een uitgemaakte zaak. Behalve in Nederland … Met dank aan Defensie.

lees meer

Robot als begripvol maatje

Zorginstelling Philadelphia experimenteert met slimme technologie

door: Frits de Jong, 31 mei 2018

zorgrobot Philadelphia

Vooraf was er de nodige scepsis, maar de komst van robots binnen zorginstelling Philadelphia leidt nu toch tot tevredenheid. “Cliënten krijgen er meer zelfvertrouwen door, het versterkt hun trots, het gaat eenzaamheid tegen en bovendien verlicht het onze taken.”

lees meer

‘Gij zult harmoniseren’

Zeven West-Friese gemeenten, één informatiehuishouding

door: Peter Mom, 29 mei 2018

West-Friesland

Zeven West-Friese gemeenten zijn geestdriftig doende hun informatievoorziening op één regionale leest te schoeien. De programmamanager is slechts parttime en faciliterend, de harmoniserende activiteiten ontplooien zich op de werkvloer. Het raakt iedereen, wat wel extra aandacht vraagt.

lees meer

De burger als bindmiddel

Participatiesamenleving klopt aan de deur bij lokale Rekenkamers

door: Frits de Jong, 24 mei 2018

burger en armchair

Burgers laten meepraten over beleid, oplossingen of uitgaven. Over de inrichting van stadspleinen, het verstrekken van subsidies, wat al niet? Overheden zijn er maar druk mee. Maar wat betekent dat voor hun rol en voor de lokale rekenkamers? “Waarom zouden wij burgers of burgergroepen niet kunnen helpen bij het ontsluiten van informatie?”

lees meer

Wie samenwerkt levert soms in

Dimpact: gemeenschappelijk innoveren hoeft niet in hetzelfde tempo

door: Karina Meerman , 23 mei 2018

Dimpact

De coöperatieve vereniging Dimpact begon tien jaar geleden met vijf gemeenten en één digitaal loket. Nu telt de vereniging ruim dertig lidgemeenten die toegang hebben tot digitale producten en diensten. Directeur-bestuurder René Bal weet waar de toekomst ligt: via verbeterde dienstverlening naar datagestuurd beleid.

lees meer

Overheid heeft te weinig oog voor complexe realiteit

door: Brigit Kooijman, 17 mei 2018

Arre Zuurmond

In zijn kantoor heeft ombudsman Arre Zuurmond het quasi-mopperig over de ‘persmuskieten’ die hem op deze vroege ochtend massaal willen spreken, blijkens zijn telkens rinkelende telefoon. Een interview met de man die je als burger maar al te graag in jouw team wilt.

lees meer

De computer kan het ook fout hebben

De kwetsbaarheid van geautomatiseerde ketenbesluiten

door: Liesbeth Jongkind, 16 mei 2018

Burger in het nauw

Nederland maakt steeds vaker van wetten computerprogramma’s die bestuurlijke besluiten nemen. Dat zet soms de rechtsbescherming van de burgers onder druk. Marlies van Eck onderzocht de problemen en komt met oplossingen. “Software is niet feilloos en software is ook niet neutraal.”

lees meer

Ynnovate, een creatieve manier van innoveren

door: Tim Aarts, 4 mei 2018

Ynnovate

Innovatie is hot. Dat blijkt uit het feit dat innoverend vermogen steevast in de top 10 van eigenschappen van succesvolle organisaties staat. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw organisatie daadwerkelijk innovatiever wordt? In Den Haag en Zwolle doen ze dat vaak met de methode Ynnovate.

lees meer